UPDATE. Fostul şef al FBI îl compară pe Trump cu un lider al Mafiei. Reacţia preşedintelui SUA

13 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Fostul şef al FBI îl compară pe Trump cu un lider al Mafiei. Reacţia preşedintelui SUA

UPDATE. Președintele american Donald Trump l-a atacat vineri fostul director al FBI, spunând despre el că este un "mârşav slab şi de neîncredere", reacționând astfel la afirmaţiile el din volumul de memorii al lui James Comey care va apărea săptămâna viitoare.

"A fost o mare onoare să-l concediez pe James Comey!", a declarat furios Trump, într-o serie de mesaje pe Twitter, adăugând că a fost un director al FBI groaznic, conform Reuters.

Trump l-a concediat Comey în luna mai și l-a tot criticat public de atunci, dar nu la un asemenea nivel.  "James Comey este un informator şi mincinos dovedit", a mai spus Trump. De asemenea, el l-a acuzat pe Comey că a mințit Congresul, aparent referindu-se la mărturia acestuia în Senatdin iunie anul trecut, când a spus că trebuie să-și facă publice convorbirile cu Trump, în speranța că ar putea obţine numirea unui avocat special.

Fostul şef al FBI, James Comey, îl compară pe preşedintele american Donald Trump cu un lider mafiot, care e rupt de adevăr şi de realitate, relatează dw.com.

Într-o carte, care va fi lansată marţi, Comey îl prezintă pe Trump ca fiind un personaj care îi aminteşte de un "lider al mafiei", care trăieşte într-un "cocon al realității alternative", potrivit extraselor din carte, citate de mass-media americane,

"Conducerea sa este tranzacțională, egoistă și ţine de loialitatea personală", scrie Comey în cartea "O loialitate mai mare: Adevăr, minciuni și leadership".

Trump l-a concediat pe Comey în mai 2017, în timp ce investiga posibile legături între campania sa prezidenţială și Rusia. La scurt timp după aceea, Robert Mueller a fost numit consilier special pentru a cerceta acuzațiile de implicare a Moscovei în alegerile prezidențiale din 2016. Ancheta a început să se extindă pentru a afla dacă președintele a obstrucționat justiția prin concedierea lui Comey.

Extrase din cartea obținută de Washington Post :

"Întâlnirile cu Trump mi-au stârnit amintiri din cariera mea anterioară de procuror împotriva Mafiei".
"Cercul tăcut al consimțământului, șeful controla totul, jurăminte de loialitate, viziunea despre noi față de ei, minciuni despre toate lucrurile, mari și mici, impunerea unui cod de loialitate care a pus organizația deasupra moralității și a Adevărului."
"Președinția lui Donald Trump amenință mult dintre lucrurile bune  ale acestei națiuni."
"Acest președinte este neetic și fără nici o legătură cu adevărul și valori instituționale".

Fostul șef al FBI declară că Trump nu ştie care e diferența dintre bine și rău și că a încercat să estompeze linia dintre poliție și politică încercând să-l preseze personal pentru a renunța la o anchetă privind amestecul Rusiei în campania electorală.

Cartea susține că Trump era obsedat de încercarea de a discredita zvonurile că a folosit serviciile unor prostituate.  El a insistat că aceste zvonuri erau neadevărate, dar puteau să o afecteze pe soția sa, Melania - mai ales un filmuleţ în care apăreau Trump și prostituate ruse urinând pe un pat într-un hotel din Moscova.

Trump a abordat subiectul cu Comey cel puțin de patru ori: "El a negat cu tărie afirmațiile, întrebând - retoric, am presupus - dacă părea un tip care avea nevoie de serviciul unor prostituate", a spus Comey.

"Mi-e frică de microbi", a spus Trump. "N-am cum să-i las pe oameni să facă pipi unul pe altul în jurul meu", a mai spus preşedintele SUA.

Comey îl descrie pe Trump ca fiind mai scund decât se aştepta, cu o cravată prea lungă şi cu dâre albe sub ochi, probabil lăsate de ochelarii de soare în timp ce se bronza.

Fostul director al FBI scrie, de asemenea, că secretarul stat pentru Securitate Internă, John Kelly, acum șeful personalului lui Trump, s-a oferit să rdemisioneze, dezgustat modul în care a fost concediat Comey.


Cum a reacționat Casa Albă?

Casa Albă nu a comentat direct cartea de 305 de pagini, dar Comitetul Național Republican a lansat săptămâna aceasta un site numit "Lyin Comey"- Mincinosul Comey, în încercarea de a submina textul.

Site-ul web afișează un șir de clipuri video cu diferiţi politicieni, inclusiv democrații Nancy Pelosi și Chuck Schumer, care atacă credibilitatea lui Comey în timpul mandatului său de director al FBI.

În trecut, Trump l-a etichetat pe Comey drept un "lăudăros" și "mincinos".

Alte stiri din Externe

Ultima oră