Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, urmărit penal şi fugar din ţara sa, ar putea deveni guvernatorul regiunii Odesa

30 Mai 2015
Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, urmărit penal şi fugar din ţara sa, ar putea deveni guvernatorul regiunii Odesa
Guvernul de la Kiev l-a nominalizat pe fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, urmărit penal şi fugar din ţara sa, în funcția de guvernator al regiunii Odesa, anunță middleeastpost.com.

Venit la putere în 2003, în urma "revoluției trandafirilor", Saakașvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea Georgiei timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a părăsit la acea dată fosta republică sovietică și s-a stabilit în SUA, țară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său.

Saakașvili a refuzat în repetate rânduri să se deplaseze în Georgia pentru a fi audiat ca martor în mai multe dosare penale, declarând că nu are încredere în noile autorități georgiene și că acțiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtășită și de SUA și UE.

În februarie, Mihail Saakașvili a fost numit consilier al președintelui ucrainean Petro Poroșenko, el având ca sarcină principală conducerea Consiliului consultativ internațional pentru reforme, organism care trebuie să elaboreze propuneri pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare ca Ucraina să depășească dificultățile economice cu care se confruntă în prezent.

În prezent, el este inculpat în Georgia pentru abuz de putere. (V.M.)

Alte stiri din Externe

Ultima oră