FMI refuza sa ajute Grecia. Germania si SUA au pozitii diferite in rezolvarea crizei

30 Iul 2015
FMI refuza sa ajute Grecia. Germania si SUA au pozitii diferite in rezolvarea crizei
FMI a anuntat astazi ca un raport al corpului de experti recomanda neacordarea unui pachet financiar de ajutorare a Greciaei. Starea economiei elene, amploarea datoriilor dar si istoricul implementarii reformelor fac din Grecia o tara care va fi pusa in imposibilitatea de a-si plati datoria.

De aceea experii recomanda ca Fondul sa nu aprobe acordarea unui fond de ajutorare in conditiile actuale. Acest raport amana pe o perioada de cateva luni luarea unei decizii desi, in conditiile actuale, situatia din Grecia reclama urgentarea gasirii unei solutii. Amanarea care vine de la FMI explica si intarzierea negocierilor dintre Atena si troica, negocieri programate pentru inceputul acestei saptamani.

Si Germania se trezeste intr-o situatie dificila pentru ca Bundestag-ul a conditionat votarea unui ajutor de 8o de milarde de euro de participarea FMI.
In aceste conditii, inceperea negocierilor cu Grecia pare imposibila in conditiile in care FMI pare ca a facut un pas inapoi
.
Situatie imposibil de rezolvat? Nu chiar daca ne gandim ca FMI inseamna SUA iar americanii vor rezolvarea crizei fara destabilizarea Greciei.

FMI si SUA militeaza pentru restructurarea datoriei si anularea unei bune parti din ea. Germania refuza acest lucru iar negocierile care incepeau in aceasta saptamana erau vazute de americani ca o inrautatire a crizei  si nu o rezolvare.

Retragerea FMI duce la crearea unei situatii in care SUA si Germania se situeaza pe pozitii de forta. Posibil ca pana la urma sa ineapa discutiile pentru anularea unei parti din datorie, exact cum a anunta Tsipras astazi...  

Alte stiri din Externe

Ultima oră