FMI-asul din maneca lui Tsipras. Incep negocierile la Bruxelles

06 Iul 2015
FMI-asul din maneca lui Tsipras. Incep negocierile la Bruxelles
Incet-incet lucrurile incep sa se calmeze in criza din Grecia. Situatia e in continuare grava, bancile au nevoie de bani dar probabil ca foarte rapid se rezolva si acest lucru. Sistemul bancar are nevoie urgenta de 3 miliarde de euro pentru a raspunde cerintelor populatiei si ei pot veni de la FMI daca maine Banca Centrala Europeana nu mai vrea sa transfere bani catre Atena.

Astazi, pe neasteptate , FMI a anuntat ca este gata sa ajute Grecia daca i se cere acest lucru.

Este de fapt un mesaj al guvernului SUA care s-a aratat nemultumit de pozitia pe care o are UE in disputa cu Grecia. Chiar inaintea referendumului FMI a anuntat ca datoria Greciei nu poate fi platita si este nevoie de restructurarea acesteia dar si de un plan de ajutorare de urgenta. Tsipras s-a folosit de anuntul FMI ca de un argument suprem in a-i convinge pe greci ca cerintele creditorilor sunt nerealiste.

Maine Tsipras merge la Bruxelles si cu o varianta asiguratoare: daca BCE refuza ajutorul de urgenta, FMI are o solutie rapida.

Astfel, premierul grec este incurajat sa negocieze mai dur, sa ceara restructurarea datoriei, anularea unei parti si o perioada de gratie mai mare.

Si privind acum, dupa razboiul referendumului ,descoperim ca ceea ce solicita Tsipras de vreo doua luni coincide , in buna masura, cu planul FMI de miercurea trecuta. Care FMI era de acord cu UE acum vreo 10 zile

Ceea ce inseamna ca in Grecia se joaca si altceva in afara de ciondaneala pe niste miliarde de euro pe care niste bieti creditori le-au dat unor smecheri de greci. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră