Un val de controverse și investigații zguduie Bruxelles-ul după ce un grup pentru drepturile contribuabililor a cerut Parchetului European să ancheteze modul în care ONG-urile utilizează finanțările primite din fonduri europene. Acuzațiile vin în contextul în care Comisia Europeană este acuzată că ar finanța indirect activități de lobby în favoarea unor politici precum Pactul Verde European și acordul comercial Mercosur. Deși Curtea Europeană de Conturi nu a identificat încă nereguli, presiunile politice și investigațiile continuă, ridicând întrebări importante despre transparența și controlul fondurilor publice în Uniunea Europeană, scrie Politico
Fostul comisar european pentru climă, Frans Timmermans, se numără printre cei vizați de plângere.
Un grup de lobby pentru drepturile contribuabililor a solicitat Parchetului European să deschidă o anchetă împotriva a doi dintre principalii arhitecți ai Pactului Verde European, acuzându-i că au finanțat ilegal organizații neguvernamentale.
Plângerea îi vizează pe fostul comisar european pentru Climă, Frans Timmermans - a doua cea mai puternică figură din cadrul Comisiei Europene între 2019 și 2023 - și pe fostul comisar pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, în prezent europarlamentar din partea grupului Verzilor. Ambii au coordonat lansarea și implementarea Pactului Verde European, pachetul emblematic de legi de mediu adoptat de UE începând cu 2019. Niciunul nu a fost disponibil pentru comentarii.
Asociația Contribuabililor din Europa a depus plângerea miercuri prin portalul public al Parchetului European, solicitând explicații cu privire la „subvențiile pentru ONG-uri”. Inițiativa vine în urma unor relatări din presă potrivit cărora UE ar fi direcționat miliarde de euro către ONG-uri ecologiste, cerându-le, în schimb, să facă lobby în favoarea politicilor europene. Până în prezent, nu au fost prezentate dovezi concrete în sprijinul acestor acuzații.
Plângerea reflectă apelurile tot mai frecvente din partea partidelor europene de dreapta de a verifica modul în care ONG-urile utilizează fondurile provenite de la UE.
„Avem nevoie de transparență. Și dacă a fost vorba despre ceva ilegal, atunci faptele trebuie investigate de Parchetul European și de instanțele de judecată”, a declarat Michael Jäger, președintele Asociației Contribuabililor. Plângerea, relatată în premieră de publicația germană Bild, a fost transmisă și Parchetului din München.
„Putem confirma că am primit o plângere. Toate aspectele sunt în prezent în curs de analiză”, a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului din München pentru POLITICO.
Context
Dezbaterile politice privind utilizarea fondurilor publice de către ONG-uri și grupurile din societatea civilă în scopuri de advocacy și lobby au luat amploare la Bruxelles în ultimele luni, alimentând tensiuni între instituțiile europene și partidele de dreapta.
Comisia a cerut anul trecut ONG-urilor să nu mai folosească subvențiile operaționale ale UE pentru finanțarea activităților de advocacy, în contextul acuzațiilor venite din partea unor europarlamentari conservatori și de dreapta, care susțineau că executivul european ar încheia „contracte secrete” cu ONG-uri, plătindu-le să facă lobby în fața altor instituții UE pe teme precum Pactul Verde European și acordul comercial Mercosur.
În aprilie anul trecut, Curtea Europeană de Conturi a criticat Comisia pentru faptul că distribuie anual miliarde de euro către ONG-uri fără o monitorizare adecvată a modului în care sunt cheltuiți acești bani.
Raportul arăta că auditorii nu au găsit dovezi care să ateste că ONG-urile ar fi utilizat fondurile UE într-un mod contrar legislației sau valorilor europene. Cu toate acestea, a fost înființat un grup special de lucru în Parlamentul European pentru a investiga această chestiune. Europarlamentarii din centrul și stânga politică s-au opus acestui grup de lucru, argumentând că acesta vizează în mod nedrept organizațiile societății civile.
După publicarea raportului auditorilor, grupul pentru drepturile contribuabililor a cerut „urmărirea penală și civilă consecventă a oricăror nereguli descoperite și dovedite”.
În februarie anul acesta, POLITICO a realizat o investigație bazată pe 28 de contracte de finanțare între Comisie și ONG-uri și nu a găsit dovezi că acestea ar fi fost plătite în mod explicit de Comisie pentru a face lobby în fața altor instituții UE.
Parchetul European, care a refuzat să comenteze solicitarea POLITICO, a declarat pe site-ul său că trebuie acum să decidă dacă „informațiile primite sunt suficiente pentru a justifica deschiderea unei anchete”.