FinancialTimes: Revenirea lui Lula este cel mai recent triumf dintr-o viață petrecută luptând cu adversitatea

01 Noi 2022
FinancialTimes: Revenirea lui Lula este cel mai recent triumf dintr-o viață petrecută luptând cu adversitatea

Ascensiunea politicianului de la bietul lustruitor de pantofi la cea mai înaltă funcție din Brazilia a inspirat milioane de oameni dintr-o națiune profund inegală, scrie Financial Times.

Călătoria lui Luiz Inácio Lula da Silva de la o celulă de închisoare în urmă cu patru ani până la câștigarea cea mai înaltă funcție din Brazilia pentru a treia oară este o poveste de revenire politică ca puține altele.

Cu toate acestea, succesul fostului lider de sindicat la alegerile prezidențiale de duminică , învingându-l pe rivalul său Jair Bolsonaro, este doar cea mai recentă victorie dintr-o viață de triumf asupra adversității, ceea ce l-a făcut unul dintre cele mai faimoase nume politice din lume.

Născut între fermierii din nord-estul sărac al Braziliei, Lula și-a petrecut primii ani într-o baracă cu două camere, fără electricitate sau apă curentă, înainte de a se îmbarca la vârsta de șapte ani, împreună cu mama și șase frați, într-o călătorie de două săptămâni spre sud cu camionul în căutarea unei vieți mai bune.

Decenii mai târziu, el avea să se bazeze pe acele lecții grele pentru a-și explica gândirea economică. „Am aflat când eram încă foarte tânăr de la mama mea analfabetă că nu pot cheltui mai mult decât am câștigat”, a declarat Lula, în vârstă de 77 de ani, pentru Financial Times, într-un interviu din acest an, în timp ce a subliniat de ce i se poate avea încredere în finanțele națiunii.  „Nu am nevoie de niciun economist care să-mi spună despre responsabilitatea [fiscală]”.

Povestea personală a lui Lula, carisma sa și recordul său în lupta împotriva foametei și sărăciei sunt secretele atracției sale politice în Brazilia și în străinătate, în ciuda controverselor de lungă durată cu privire la corupție și gestionarea proastă economică din timpul guvernelor conduse de Partidul Muncitorilor (PT).

Poate cel mai bine cunoscut pentru că a canalizat profiturile nemaipomenite din boom-ul mărfurilor în programe sociale în timpul președințiilor sale din 2003-2010, programul de asistență socială al lui Lula, Bolsa Família, a transformat viața a milioane de brazilieni.

„Programul Bolsa Família, care a scos 40 de milioane de oameni din sărăcie, a fost o revoluție”, a spus Fernando Morais, biograful lui Lula și aliat politic. „A reușit să facă 40 de milioane de oameni, de patru ori mai mare decât populația Portugaliei, să mănânce în fiecare zi”.

În acele vremuri, Lula a pășit pe scena internațională, câștigând atenția unor personalități politice la fel de diverse precum Tony Blair, Fidel Castro și Vladimir Putin și conducând o coaliție de lideri de stânga sud-americani care au aceleași idei.

Puțini s-ar certa cu experiența de viață a unui șef de stat al cărui prim loc de muncă a fost să lustruiască pantofii și care nu a terminat niciodată liceul. Lula s-a pregătit ca muncitor metalurgic în orașele care se industrializau rapid din jurul São Paulo în anii 1960, înainte de a începe o carieră ca activist sindical, unde s-a ciocnit cu dictatura militară din Brazilia din cauza creșterilor salariale și a fost închis pentru scurt timp.

În 1980, a ajutat la înființarea PT, principalul partid de stânga al Braziliei și, după trei încercări nereușite, a câștigat în cele din urmă președinția în 2002.

Când Lula și-a încheiat cel de-al doilea mandat în 2010, cu un rating de aprobare de 87% și economia în creștere cu peste 7% pe an, președintele american de atunci, Barack Obama, l-a descris drept „cel mai popular politician de pe pământ”.

Fostul președinte și câțiva colaboratori apropiați au fost implicați într-un scandal de corupție masiv centrat pe mită de peste 2 miliarde de dolari plătită de compania petrolieră de stat Petrobras oamenilor de afaceri și politicienilor.

Lula a fost acuzat că a beneficiat personal de un apartament pe litoral și o fermă. El și-a protestat nevinovăția, dar a fost condamnat, începând cu o pedeapsă de 12 ani de închisoare în 2018, susținătorii organizând o priveghere non-stop afară. În ciuda faptului că la alegerile prezidențiale din 2018 a început ca favorit, Lula a trebuit să privească din celula sa de închisoare cum Bolsonaro a câștigat alegerile.

Dar la mai puțin de 11 luni după ce Bolsonaro a depus jurământul, Lula a fost eliberat în așteptarea apelului . Anul trecut, Curtea Supremă i-a anulat condamnările într-o decizie care rămâne controversată.

Lula a promis imediat că va lupta în 2022 și va recâștiga președinția, arătând spiritul de luptă care i-a caracterizat viața.

Vocea groaznică a lui Lula este rezultatul unei lupte împotriva cancerului de laringe în urmă cu mai bine de un deceniu. El a depășit si tragediile din viața personală. Prima soție a murit în timp ce era însărcinată împreună cu primul său fiu, iar cea de-a doua soție a murit de un accident vascular cerebral în 2017.

Catolic de-o viață, s-a recăsătorit anul acesta și are cinci copii din relațiile sale anterioare. Deși a creat o coaliție largă cu centrul și centrul-dreapta pentru a câștiga alegerile de duminică, Lula rămâne o figură profund polarizantă pentru brazilieni. Multe personalități care l-au susținut în alegerile de duminică au fost sincere în privat că au făcut asta doar pentru a-l opri pe Bolsonaro, nu pentru că ar crede în politicile lui Lula.

O secțiune a electoratului rămâne neconvinsă că Lula este nevinovat de corupție și consideră că nu ar trebui să candideze deloc. Bolsonaro a jucat în mod repetat pe condamnările lui Lula pentru corupție în timpul campaniei, numindu-l un „hoț cu nouă degete” în referire la pierderea degetului mic de către fostul metalurgist într-un accident de muncă când era mai tânăr.

Liderii de afaceri se tem că Lula s-a chinuit să articuleze o viziune convingătoare pentru economia Braziliei în secolul XXI. În schimb, el revine la cele două mandate anterioare, asigurând publicul că realizările sale vorbesc de la sine. Preferința lui pentru dezvoltarea economică direcționată de stat și o revigorare a rafinării petrolului și a construcțiilor navale sună alarma pentru cei care își amintesc de pașii greșiți economici ale guvernelor PT din trecut.

Lui Lula îi este mai ușor să-i convingă pe cei care se îndoiesc atunci când vorbește despre mediu, făcând referire la dosarul său în guvern pentru a reduce semnificativ defrișările. Consilierii spun că dorește ca Brazilia să ocupe centrul luptei împotriva încălzirii globale, cu noi angajamente pentru conservarea pădurilor tropicale amazoniene și exportul de combustibili regenerabili.

Gândirea lui de politică externă va fi mai controversată în vest. Lula a sugerat că Ucraina și NATO sunt parțial responsabile pentru războiul cu Rusia, a apărat regimul cu partid unic al Cubei și dorește relații bune cu China. Mai presus de toate, el preferă negocierea în detrimentul confruntării.

Acest lucru poate fi demodat în lumea extrem de polarizată de astăzi, dar Lula rămâne unul dintre puținii politicieni la nivel mondial care a obținut respect din partea unor națiuni atât de diverse precum SUA, Rusia, China și Germania. „Dacă voi câștiga alegerile și acest război încă continuă, puteți fi sigur că voi vorbi cu europenii, americanii, chinezii și rușii”, a spus el pentru FinancialTimes.

„Cineva trebuie să înceapă să vorbească despre pace în această lume.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră