Fetița napalm trece prin ultima operație de reconstrucție la 50 de ani

01 Iul 2022
Fetița napalm trece prin ultima operație de reconstrucție la 50 de ani

Phan Thi Kim Phuc, a cărei fotografie a devenit un simbol al ororilor războiului din Vietnam, a avut un tratament final al pielii cu un specialist în arsuri, la 50 de ani după ce satul ei a fost lovit de napalm, conform The Guardian.

Phuc a fost fotografiată la vârsta de nouă ani în timp ce alerga, dezbrăcată și țipând de agonie, după ce napalm a fost aruncat de un avion de atac Skyraider din Vietnam de Sud. Nick Ut, fotograful care a surprins imaginea în iunie 1972, a alungat-o pentru a găsi tratament medical.

Phuc a petrecut mai mult de un an în spital recuperându-se după rănile sale și a trăit cu durere continuă și mișcare limitată. Săptămâna aceasta a suferit a 12-a și ultima rundă de tratament cu laser la Institutul de Dermatologie și Laser din Miami, a raportat NBC 6 South Florida.

În Miami, ea l-a întâlnit și pe Ut, căruia i-a fost distins premiul Pulitzer pentru imagine, pe care a luat-o la vârsta de 21 de ani și pe care ea îl merită că i-a salvat viața.

FIȘIER - În această fotografie de fișier din 8 iunie 1972, Kim Phuc, în vârstă de 9 ani, în centru, aleargă cu frații și verii ei, urmată de forțele sud-vietnameze, pe Ruta 1, lângă Trang Bang, după ce un avion sud-vietnamez a aruncat accidental flăcări. napalm asupra propriilor trupe și civili. Fata îngrozită și-a smuls hainele care ardeau în timp ce fugea. La sfârșitul lui septembrie 2015, Phuc, în vârstă de 52 de ani, a început o serie de tratamente cu laser la Institutul de Dermatologie și Laser din Miami pentru a netezi și a înmuia țesutul cicatricial palid și gros pe care l-a suportat de mai bine de 40 de ani. (Foto AP/Nick Ut, fișier)

„Fata napalmului” din războiul din Vietnam, Kim Phuc, are tratament cu laser pentru a vindeca rănile

Ea a spus că și-a dorit ca toată lumea să poată „trăi cu dragoste, speranță și iertare, iar dacă toată lumea poate învăța să trăiască așa, nu avem deloc nevoie de război”.

Phuc a descris că a urât fotografia și că se simțea urât și rușinat că a fost fotografiat gol. Hainele îi fuseseră incendiate de pe corp. În anii de după atac, s-a simțit sinucigaș, trăind cu traume mentale și dureri fizice chinuitoare.

Ea s-a mutat în Canada în anii 1990 și a continuat să înființeze Kim Foundation International, care oferă asistență medicală, inclusiv sprijin psihologic, copiilor afectați de război.

Într-un interviu pentru CBC luna trecută, ea a spus: „Nu mai sunt o victimă a războiului. Sunt un supraviețuitor. Mă simt ca acum 50 de ani, am fost o victimă a războiului, dar 50 de ani mai târziu, am fost o prietenă, un ajutor, o mamă, o bunica și o supraviețuitoare care strigă la pace.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră