"Fără Federația Rusă nu va exista pace", spune cancelarul austriac Karl Nehammer

06 Apr 2024
"Fără Federația Rusă nu va exista pace", spune cancelarul austriac Karl Nehammer

"Astăzi Rusia nu arată nicio dorință de a negocia. Dar fără Federația Rusă nu va exista pace. Este o situație greu de rezolvat, dar reluarea unui dialog, când va veni ziua, este o necesitate" a spus cancelarul austriac Karl Nehammer intr-un interviu pentru Le Figaro.

  • LE FIGARO. Crezi, la fel ca Emmanuel Macron, că nimic nu ar trebui exclus pentru a ajuta Ucraina, inclusiv trimiterea de trupe?

Karl NEHAMMER. - Suntem de acord asupra problemelor de sprijin și solidaritate cu Ucraina. De asemenea, credem că trebuie să existe un format în care părțile în conflict să vorbească din nou între ele. Există o bază pentru aceasta în planul de pace al lui Volodymyr Zelensky. Prin urmare, suntem de acord asupra obiectivului unei păci durabile. Unde nu suntem de acord este calea de urmat pentru a atinge acest obiectiv. Sunt în favoarea principiului precauției. Președintele francez este un susținător al principiului descurajării. Unele elemente sunt convingătoare când vedem agresivitatea cu care procedează Federația Rusă. Dar mai cred că trebuie să aplicăm principiul precauției pentru a evita o escaladare incontrolabilă.

  • Mai crezi în dialogul cu Vladimir Putin?

Când m-am dus să-l văd la Moscova, mai existau posibilități ca rușii și ucrainenii să se vorbească direct între ei. Asta nu mai este cazul astăzi, pentru că Rusia nu arată nicio dorință de a negocia. Dar fără Federația Rusă nu va exista pace. Este o situație greu de rezolvat, dar reluarea unui dialog, când va veni ziua, este o necesitate. Ucraina poartă o luptă defensivă mai mult decât curajoasă împotriva armatei ruse. Și cred că este important să avem o solidaritate deplină cu Kievul. De asemenea, este important să ne gândim la modul în care se poate termina conflictul.

  • Rusia poartă un război hibrid în Europa, în special în Austria, unde au existat infiltrații...

Rusia încearcă să influențeze alegerile europene și cred că acest lucru va fi și cazul alegerilor noastre naționale. Trebuie să ne ferim de acest lucru și să denunțăm campaniile de dezinformare. Aceasta este o mare provocare pentru viitor. Vedem că Rusia a reușit deja parțial să provoace această inversare vinovată-victimă în rețelele sociale și trebuie să facem tot ce putem pentru a dezminți minciunile. Un exemplu: Austria susține sancțiunile împotriva Rusiei; informații false de pe rețelele de socializare susțin că aici energia este mai scumpă din cauza sancțiunilor. Adevărul este că energia nu a devenit mai scumpă din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, ci din cauza războiului început de Rusia. Dacă nu ar fi existat o agresiune rusă împotriva Ucrainei, nu ar fi existat nicio criză energetică și, prin urmare, nicio spirală inflaționistă. Rusia încearcă să creeze o rețea cu diferite grupuri din Europa și să-și extindă canalele de informare. Este o amenințare pentru toată Europa.

  • A fost o greșeală ca Austria să fie atât de dependentă de gazul rusesc?

Lucrurile sunt adesea prezentate într-un mod distorsionat. Republica Austria nu cumpără gaz rusesc. Avem o companie petrolieră privatizată care are contracte pe termen lung cu Gazprom, unul dintre cei mai mari distribuitori de gaze. Nu există niciun interes politic al statului austriac pentru gazul rusesc. Și, timp de doi ani, am modificat gestionarea rezervelor noastre de stocare pentru a evita lipsurile în cazul unei întreruperi de gaze rusești în Austria.

Războiul din Orientul Mijlociu are potențialul de a escalada dacă Iranul devine mai implicat

Karl Nehammer
  • Joe Biden cere o încetare a focului în Gaza. Esti de acord cu el?

Pe 7 octombrie, uciderea a peste 1.000 de evrei a dus la acțiuni militare împotriva organizației teroriste Hamas. Hamas trebuie distrus, deoarece reprezintă o amenințare la adresa securității nu numai a Israelului, ci și a Uniunii Europene. În același timp, este evident nevoie de mai mult ajutor umanitar pentru palestinieni. Războiul din Orientul Mijlociu are potențialul de a escalada dacă Iranul devine mai implicat. Statele Unite, la rândul lor, au legat întotdeauna încetarea focului de eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Și asta, după părerea mea, încă lipsește din discuția europeană. Cine este vinovat? Hamas. Cine este victima? Atât Israelul, cât și palestinienii, care sunt folosiți de Hamas ca scuturi și arme de propagandă pentru acțiunile lor criminale.

  • Este UE echipată pentru a face față unui nou val de refugiați?

De un deceniu, statele europene se confruntă cu diferite valuri cu care trebuie să le facă față și care supraîncărcă sistemele sociale, sistemele de învățământ și piața muncii. Acest lucru provoacă nemulțumiri în rândul populației. Cine beneficiaza? Mișcările radicale și de extremă dreaptă din întreaga Europă progresează, oferind oamenilor speranțe false. Acesta este motivul pentru care trebuie să acționăm. Avem nevoie de multe acorduri cu țări terțe sigure, similare celor pe care le-am încheiat între Uniunea Europeană și Egipt sau Turcia. Avem multe regiuni în criză. Numai în Egipt, în prezent există 8 milioane de refugiați, potrivit declarațiilor președintelui egiptean. Migrația a devenit o astfel de problemă deoarece crima organizată a dezvoltat un model de afaceri cu contrabandă de persoane. Trebuie să distrugem acest model de afaceri. Vom reuși doar dacă lucrăm la securitate și migrație, dar și la politica economică cu țări terțe de încredere. În plus, UE trebuie să permită desfășurarea procedurilor de azil în țări terțe. O familie de refugiați care pleacă ar trebui să aibă posibilitatea de a beneficia de o procedură de azil în Africa de Nord, într-un mediu sigur, evitând nevoia de a întreprinde călătoria periculoasă prin Mediterana. Aceasta este o măsură foarte importantă împotriva imigrației ilegale. În plus, suntem un continent îmbătrânit. Aceasta înseamnă că avem nevoie de o formă de imigrare legală. Acest lucru trebuie să fie ordonat și poate fi așa doar dacă reducem semnificativ presiunea asupra frontierelor externe. Acest lucru necesită noi proceduri și perspective de azil pentru statele care cooperează cu noi.

  • Cum poate Europa să lupte mai eficient împotriva terorismului?

Crearea de rețele între instituțiile de poliție și serviciile de informații este cheia succesului. Crima organizată și terorismul se hrănesc reciproc, adesea cooperează între ele. Organizațiile teroriste folosesc adesea crima organizată pentru a obține mijloace pentru atacurile lor, fie că sunt explozibili, arme sau muniții. Și crima organizată folosește grupuri teroriste pentru a obține droguri. Acesta este motivul pentru care este atât de important să lupți pe amândoi la aceeași scară, iar acest lucru se poate face doar la nivel transnațional. Instituțiile precum Europol trebuie consolidate în continuare. Doar cooperarea intensivă a poliției face posibilă confruntarea la egalitate cu crima organizată și rețelele teroriste, care au de multă vreme o dimensiune internațională.

  • Ce poate face Europa pentru a-și îmbunătăți competitivitatea față de China sau Statele Unite?

În cadrul economiei globalizate, Statele Unite sunt inovatoare. Chinezii sunt deosebit de productivi și din ce în ce mai inovatori. Dar noi, europenii? Din păcate, nu suntem nici unul. În cadrul UE, competitivitatea depinde foarte mult de gradul de reglementare și autorizare a inovării și cercetării. Suntem victimele suprareglementării în Europa. Abandonarea motorului cu ardere, de exemplu, a fost o mare greșeală. Aveam un domeniu de competență în cadrul UE. Am abandonat-o în favoarea motorului electric. Și acum suntem dependenți de tehnologia care este produsă în principal în China la costuri foarte mici. Acest lucru ar trebui să ne servească drept avertisment. Este urgent să ne gândim la modul în care putem permite consolidarea inovației și cercetării. Trebuie să lucrăm pentru dezvoltarea pieței interne și dereglementarea în cadrul UE. Și să încheiem acorduri de comerț echitabil pentru producătorii noștri, care să le ofere oportunități reale și nu doar dezavantaje.

Alte stiri din Externe

Ultima oră