Zi de doliu naţional în Turcia

10 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Zi de doliu naţional în Turcia

Două puternice explozii au zguduit sâmbătă seara oraşul Istanbul, în apropierea stadionului Beşiktaş Vodafone Arena, la finalul unui meci de fotbal, informează presa locală şi internaţională.

Dublul atentat cu bombă de sâmbătă seara de la Istanbul s-a soldat cu cel puțin 29 de morți, majoritatea polițiști, și 166 de răniți, a indicat ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, preluat duminică dimineața de agențiile internaționale de presă.

Dintre cei 29 de oameni uciși, 27 sunt polițiști, ceilalți doi sunt civili, a precizat ministrul, într-o conferință de presă la Istanbul, scrie agerpres.ro.

AFP relatează că, potrivit oficialului turc, 10 persoane au fost reținute și plasate în arest în legătură cu acest atac, ultimul dintr-un val de atentate care a însângerat Turcia din vara lui 2015.

 

 

Agenţia de presă turcă de stat TRT precizează că la originea deflagraţiilor s-ar afla o maşină-capcană, iar obiectivul vizat ar fi fost o dubă a poliţiei aflată în zona unde cu două ore înainte se desfăşurase meciul de fotbal. Mărturii și fotografii distribuite pe rețelele sociale arată coloane de fum în împrejurimile stadionului.

Exploziile au fost surprinse de mai multe camere video, în diverse situaţii, inclusiv în timpul unei transmisii live la televiziune.

 

 

Exploziile s-au produs în apropierea Pieţei Taksim, zonă foarte populată într-o seară de sâmbătă. La faţa locului au sosit numeroase ambulanţe şi forţe de intervenţie.

Premierul turc Binali Yildirim a ordonat ca steagurile să fie coborâte în bernă, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan și-a amânat o vizită prevăzută în Kazahstan.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a declarat duminică că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat terorist de autoritățile turce, s-ar putea afla în spatele atacului de sâmbătă de la Istanbul, informează Reuters.

În comentarii difuzate de CNN Turk, Kurtulmus a declarat că țările care oferă mesaje prin care condamnă dublul atentat ar trebui de asemenea să dea dovadă de solidaritate cu Turcia în lupta acesteia împotriva terorismului.

CzV76RgXUAAx0dy

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră