HALUCINANT. La 24 de ani, a obținut dreptul de a fi eutanasiată pentru că este depresivă

02 Iul 2015
HALUCINANT. La 24 de ani, a obținut dreptul de a fi eutanasiată pentru că este depresivă
Cotidianul flamand De Morgen a relatat, zilele trecute, povestea incredibilă a unei tinere care a obținut dreptul de a muri, din cauza unei suferințe psihice și în ciuda faptului că fizic este sănătoasă. Este vorba despre un caz din Belgia, țară care a legalizat eutanasia din 2002.

Încă de la naștere, Laura spune că duce o luptă zilnică. Tânăra de 24 de ani suferă de o ”lehamite de viață” profundă, de care, spune ea, nu se poate vindeca. Din acest motiv a obținut acordul a trei medici pentru a fi eutanasiată în această vară în Belgia. Și asta, în ciuda sănătății sale fizice perfecte.

Mărturia sa cutremurătoare a fost publicată în ziarul De Morgen. Articolul a fost preluat de mai publicații franceze și germane, cotidianul francez Le Monde titrând chiar despre ”derivele eutanasiei în Belgia”.

În Belgia, eutanasia a fost legalizată din 2002 și nu presupune ca persoana care primește aprobarea să fie în stadiu terminal al unei boli. Un belgian are acces la eutanasie dacă suferința sa psihică este constantă, insuportabilă, de neoprit.

Ceea ce constituie cazul Laurei, care explică faptul că s-a automutilat și că a încercat să se sinucidă de mai multe ori în ultimii șase ani.
”Îmi târăsc, practic, fiecare secundă de viață. Acești 24 de ani au fost, deci, o eternitate”, povestește aceasta.


”Lupta mea interioară nu s-a încheiat vreo secundă”


Laura dezvăluie că s-a internat din proprie inițiativă pentru a-ăi trata depresia profundă. Fără succes.

Tânăra este descrisă de De Morgen drept o fată calmă și echilibrată, nu asocială, pentru că are prieteni. ”Am aerul foarte calm acum, dar probabil că imediat o să mă tăvălesc pe jos din cauza durerii care mă macină. Lupta mea interioară nu a încetat nicio secundă”, a mărturisit ea jurnaliștilor care au intervievat-o.

De când a aflat că a fost programată la moarte pentru o dată aproapiată, Laura spune că se simte un pic mai ușurată.

În Belgia, circa 60 de persoane anual, dintr-un total de 1900, cer să fie eutanasiate dintr-un motiv de ordin psihologic sau psihiatric, subliniază Le Figaro, din Franța.

Anul trecut, un belgian condamnat pentru o crimă și mai multe violuri a solicitat să fie eutanasiat, considerându-se prea periculos pentru societate.



 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră