Eurovision 2024: candidatul pro-european din Olanda a fost suspendat din competiție după un „incident”

10 Mai 2024
Eurovision 2024: candidatul pro-european din Olanda a fost suspendat din competiție după un „incident”

Participarea la finala competiției de sâmbătă a lui Joost Klein, autorul piesei „Europapa” în care laudă o Europă fără frontiere, rămâne pentru moment incertă, scrie Le Figaro

Speranța de a câștiga Eurovision se estompează pentru Olanda. Candidatul olandez, Joost Klein, „nu va mai repeta până la o noi ordine”, a anunțat Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), responsabilă de competiția muzicală, într-un comunicat de presă citat de Sky News, vineri, 10 mai, zi înainte de marea finală. Cântărețul în vârstă de 26 de ani urma să interpreteze piesa sa Europapa pe locul cinci, înaintea israelienei Eden Golan și a titlului ei Hurricane .

„În prezent investigăm un incident raportat nouă, care implică artistul olandez ”, a scris EBU înainte de a adăuga: „Nu avem alte comentarii în acest moment și vom actualiza informațiile în timp util”. Pentru moment, participarea lui Joost Klein la finală rămâne incertă.

„Europa, să ne unim!”

În titlul său, candidatul cântă culorile drapelului european. „Europa, hai să ne unim! E acum ori niciodată ! Vă iubesc pe toți !" , strigă el la începutul cântecului, în timp ce alegerile europene au loc peste o lună. Cuvinte care seamănă cu motto-ul UE: „Uniți în diversitate”. În clipul său, cântărețul cu breton de peroxid apare ca un politician într-un blazer albastru cu umeri supradimensionați, în fața microfoanelor și în fața steagurilor europene.

Aceste aluzii nu sunt anecdotice. Toamna trecută, partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilders, anti-imigrație și eurosceptic, a ocupat primul loc la alegerile legislative din Olanda, cu un scor istoric de 23% din voturi. În piesa sa, Joost Klein, în schimb, laudă abolirea granițelor zonei Shengen: „Vreau să părăsesc Olanda, dar mi-am pierdut pașaportul. Din fericire, nu am nevoie de viză pentru a fi lângă tine.” „Muzica este un aisberg pe care oamenii îl văd doar vârful. Nu îi condamn, dar îi invit să privească sub suprafață ”, explică cântărețul pentru ziarul 20minute .

Reacți de frustrare la conferința de presă

La o conferință de presă de joi seară, mai mulți interpreți, printre care și Klein, și-au semnalat frustrarea față de faptul că dezbaterea privind includerea Israelului – garantată după ce interpreta Eden Golan s-a calificat în semifinale – urma să umbrească cel mai mare eveniment de muzică live din lume, scrie The Guardian

În martie, asociația radiodifuzorilor a hotărât că Israelului i se permite să concureze atâta timp cât își schimbă versurile la piesa sa, numită pe atunci Ploaia din octombrie, despre trauma masacrului Hamas din 7 octombrie. EBU și-a apărat decizia spunând că Eurovision este „un eveniment muzical non-politic” și „nu un concurs între guverne”.

Cântăreața Golan, în vârstă de douăzeci de ani, a primit ordin de la agenția de securitate națională a Israelului să rămână în camera ei de hotel între spectacole și a fost condusă la repetiții generale într-un convoi de mașini. 

Când un jurnalist polonez l-a întrebat pe Golan dacă a considerat că prezența ei la concurs ar putea pune în pericol celelalte acte și fanii prezenți, s-au auzit murmure în jurul auditoriului și gazda a intervenit pentru a spune că nu trebuie să răspundă la întrebarea dacă ea nu voia. "De ce nu?" a intervenit Klein, care stătea lângă ea, cu un steag olandez pus peste cap.

De asemenea, interpretul grec Marina Satti pare să imite adormirea când lui Golan i-a fost adresata o întrebare de către presa israeliană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră