Europarlamentarii au dezavuat-o pe Ursula von der Leyen votând împotriva numirii unui consilier

12 Apr 2024
Europarlamentarii au dezavuat-o pe Ursula von der Leyen votând împotriva numirii unui consilier

Joi, europarlamentarii au dezavuat-o pe presedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen . Aceștia o critică în special pentru numirea într-o funcție bine plătită a unui europarlamentar german din același partid cu ea, scrie La Tribune

Aceasta este o poveste de care Ursula von der Leyen s-ar fi lipsit la doar două luni înainte de alegerile europene (6-9 iunie). Eurodeputații au renegat-o joi pe președintele Comisiei, după numirea controversată a unuia dintre ei într-o funcție bine plătită în cadrul executivului european.

În detaliu, această afacere vizează numirea, la sfârșitul lunii ianuarie, a unui emisar responsabil cu întreprinderile mici și mijlocii. Postul i-a fost atribuit europarlamentarului german din Partidul Popular European (dreapta), Markus Pieper, cu câteva săptămâni înainte de un congres de la București, la începutul lunii martie, în cadrul căruia PPE a susținut un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen. Într-adevăr, acesta din urmă este principalul candidat al acestui partid la alegerile europene din iunie.

„  Am convins un europarlamentar printre cei mai mari detractori ai Ursulei von der Leyen  ” din cadrul Uniunii Creștin Democrate (CDU), pilonul german al PPE, al cărui membru ea este, a denunțat Daniel Freund, europarlamentarul ecologist german.

18.430 euro pe lună

Acest europarlamentar se află la originea unui amendament care cere anularea numirii lui Markus Pieper și lansarea unei noi proceduri. Într-un vot fără caracter obligatoriu, Parlamentul European, reunit la Bruxelles în ședință plenară, a adoptat amendamentul cu 382 de voturi pentru, 144 împotrivă și 80 de abțineri. PPE a încercat să zădărnicească acest vot încercând în ultimul moment să depună un amendament care să susțină această nominalizare și pe Ursula von der Leyen. În zadar, majoritatea europarlamentarilor s-au opus. Totuși, nu este suficient pentru a ca aceasta sa se răzgândeasca. Prin purtătorul de cuvânt al său, Eric Mamer, Comisia a reafirmat la scurt timp după vot că a „ respectat procedurile ”. Ea a confirmat că Markus Pieper își va prelua atribuțiile, așa cum era planificat, săptămâna viitoare. Markus Pieper și-a semnat contractul duminică, 31 martie, și urmează să-și preia noul rol pe 16 aprilie pentru un mandat de patru ani. Poziția de nota 15, una dintre cele mai înalte din ierarhia europeană, ar trebui să-i câștige o remunerație de 18.430 de euro brut pe lună, conform baremului oficial.

Comisia s-a divizat

De asemenea, această numire nu i-a lăsat indiferenți pe șeful diplomației UE, Josep Borrell, precum și pe trei comisari, francezul Thierry Breton, italianul Paolo Gentiloni și luxemburghezul Nicolas Schmit. Acesta din urmă solicitase o discuție în cadrul colegiului de 27 de comisari, punând sub semnul întrebării „transparența și imparțialitatea” procedurii de numire a lui Markus Pieper. Nicolas Schmit este el însuși purtătorul de stindard al social-democraților la alegerile europene.

Subiectul a apărut în cele din urmă la o întâlnire a colegiului miercuri. Schimbul „a durat o oră, comisarii PPE vorbind pe rând pentru a-l apăra pe Markus Pieper”, a explicat o sursă familiară cu discuțiile.

„Thierry Breton și Josep Borrell au discutat despre lipsa de colegialitate și despre probleme flagrante legate de schimbul de informații din partea Ursulei von der Leyen”, a mai detaliat această sursă.

Metafora fotbalului

Această chestiune nu este nouă. Pe 29 februarie, o duzină de europarlamentari din patru grupuri politice (social-democrații S&D, liberalii Renew, Stânga și Verzii) adresasese deja o serie de întrebări Ursulei von der Leyen.

Ei au pus sub semnul întrebării în special rapoartele potrivit cărora doi candidați, europarlamentarul ceh Martina Dlabajova din grupul Renew și Anna Stellinger din Confederația Afacerilor Suedezi, au ajuns la etapa finală a procedurii de recrutare obținând evaluări mai bune decât Markus Pieper.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a ales o metaforă fotbalistică pentru a justifica victoria lui Markus Pieper la sfârșitul discuțiilor finale.

„În unele turnee de fotbal, există o fază a grupelor, după care două echipe trec în runda următoare, apoi scorul e resetat la zero pentru restul”, a explicat el.

Totuși, sprijinul PPE, care ar trebui să rămână principalul grup politic în următorul Parlament, nu garantează că Ursula von der Leyen va fi renumită în fruntea Comisiei. Această numire rămâne o prerogativă a șefilor de stat și de guvern din UE care o vor discuta după alegerile din iunie. Cu toate acestea, va trebui aprobat cu majoritate în cadrul viitorului Parlament European.

Alte stiri din Externe

Ultima oră