Europa trebuie să facă mai mult pentru a se adapta la schimbările climatice, spune agenția de mediu a UE

11 Mar 2024
Europa trebuie să facă mai mult pentru a se adapta la schimbările climatice, spune agenția de mediu a UE

Europa trebuie să ia măsuri imediate pentru a aborda provocările climatice în creștere rapidă, a declarat agenția de mediu a UE în prima sa Evaluare europeană a riscurilor climatice (EUCRA), publicată luni (11 martie), care a identificat 36 de riscuri majore. Una dintre recomandări este trecerea de la proteinele animale la proteinele vegetale cultivate în mod durabil pentru a reduce consumul de apă în agricultură, scrie Euractiv

Evaluarea riscurilor climatice europene a Agenției Europene de Mediu își propune să identifice sectoarele sensibile la climă și prioritățile politice pentru adaptarea la schimbările climatice. Potrivit evaluării, politicile și măsurile de adaptare din Europa nu sunt suficient de reactive la riscurile de mediu în creștere rapidă.

Acest raport este în conformitate cu recomandările Declarației de la Liege , semnate cu două luni mai devreme, ca parte a Președinției belgiene a Consiliului UE. Șaptezeci de organizații, autorități locale și ONG-uri de mediu au cerut UE să accelereze punerea în aplicare a politicilor de adaptare la schimbările climatice.

„Noua noastră analiză arată că Europa se confruntă cu riscuri climatice urgente care cresc mai repede decât pregătirea noastră societală”, a declarat directorul executiv al SEE, Leena Ylä-Mononen.

O acțiune intensă și imediată

În ultimii ani, Europa s-a confruntat cu evenimente climatice extreme din ce în ce mai regulate, inclusiv inundații, valuri de căldură, incendii și secete severe și prelungite.

Evaluarea a identificat 36 de riscuri climatice majore pentru Europa în cinci domenii principale: ecosisteme, alimente, sănătate, infrastructură, economie și finanțe. Potrivit raportului, mai mult de jumătate dintre aceste riscuri necesită acțiuni intense și imediate, în special pentru protejarea ecosistemelor și a oamenilor.

„Factorii politici europeni și naționali trebuie să acționeze acum pentru a reduce riscurile climatice atât prin reduceri rapide ale emisiilor, cât și prin politici și acțiuni puternice de adaptare”, a avertizat directorul SEE.

Aceste riscuri sunt „împărtășite” de toate țările UE. Evaluarea AEE a evidențiat necesitatea ca instituțiile europene și cele 27 de state membre să lucreze împreună și să implice nivelurile locale și regionale în coordonarea și implementarea planurilor de acțiune de urgență.

Cazul secetei

Seceta este unul dintre riscurile climatice majore cu care se confruntă Europa. În cursul acestei ierni, au fost raportate deficite majore de resurse de apă în regiunile de coastă din peninsula Iberică, Italia și insulele mediteraneene.

Restricțiile privind utilizarea apei au fost anunțate sau aplicate în acest sezon în Spania și Portugalia. Unele regiuni din bazinul mediteranean sunt deja în alertă de incendiu.

Căldura record din ultimele nouă luni, împreună cu lipsa prelungită a precipitațiilor, a avut un efect profund asupra cursurilor de apă și a apelor subterane, precum și asupra creșterii vegetației.

În plus, prognozele sezoniere indică o primăvară mai caldă decât media în 2024.

Ca parte a noii strategii a UE de adaptare la schimbările climatice , adoptată în 2021, Comisia Europeană (DG Mediu și DG Centrul Comun de Cercetare) a lansat Observatorul European de Secetă pentru Reziliență și Adaptare (EDORA), care își propune să îmbunătățească rezistența și adaptarea. la secetă în întreaga UE.

Potrivit Agenției Europene de Mediu , aproximativ 30% din populația din sudul Europei trăiește în zone supuse unui stres permanent de apă și 70% în timpul verii.

AEM a subliniat, de asemenea, că seceta prelungită reprezintă o amenințare directă la adresa securității alimentare și a aprovizionării cu apă potabilă, precum și riscuri majore pentru producția, transportul și furnizarea de energie.

Una dintre recomandările AEE este trecerea de la proteinele animale la proteinele vegetale cultivate în mod durabil pentru a reduce consumul de apă în agricultură.

Potrivit Water Food Network , este nevoie de mai mult de 15.000 de litri de apă pentru a produce 1 kg de carne de vită, comparativ cu 322 de litri pentru 1 kg de legume).

Alte stiri din Externe

Ultima oră