Maior, despre lista cetățenilor români cu interdicție în Rusia: Un aspect simbolic, de propagandă. Bucureștiul să vină cu o contramăsură

31 Mai 2015
Maior, despre lista cetățenilor români cu interdicție în Rusia: Un aspect simbolic, de propagandă. Bucureștiul să vină cu o contramăsură
Rusia a facut publica o lista cu 89 de persoane care nu au voie sa intre pe teritoriul sau. Printre acestea se afla si cinci cetateni romani. George Maior, fost director al SRI, in prezent ambasador al Romaniei in Statele Unite, a reactionat la Digi 24. "Este un aspect legat de acest tip de nou război rece, care se manifestă şi prin asemenea atitudini specifice unor epoci pe care le credeam trecute. Este regretabil că se ajunge şi la asemenea gesturi într-un moment în care securitatea internaţională şi regională este pusă sub presiune. Acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe bază raţională a raporturilor dintre zona euro-atlantică şi Rusia. Probabil este vorba şi de un aspect simbolic, de propagandă”.

George Maior este de parere ca tara noastra trebuie nu doar sa aiba o reactie, ba chiar considera ca ar fi bine, daca situatia o impune, ca Bucurestiul sa vina cu o contramasura. Aceste crede ca tensiunile din regiune nu vor inceta prea curand si acestea sunt intretinute de catre Moscova. Pentru ca situatia sa se calmeze, ar fi nevoie de o reactie mai robusta a UE si NATO.

Fostul consilier presidential Iulian Chifu sustine ca se afla pe lista cetatenilor romani care nu au voie sa intre in Rusia. In aceeasi situatie s-ar mai afla Eugen Tomac, Gheorghe Hategan, Adrian Cioroianu si Liviu Chondon.

Eugen Tomac este lider al Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan este director general adjunct la Transgaz, istoricul Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu, fiind avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, iar Liviu Chondon a preluat la începutul anului trecut postul de comandor al Forţelor Navale Române.

Alte stiri din Externe

Ultima oră