„Este momentul pentru o lovitură fatală?”: presa israeliană se întreabă cu privire la un răspuns după atacul iranian

14 Apr 2024
„Este momentul pentru o lovitură fatală?”: presa israeliană se întreabă cu privire la un răspuns după atacul iranian

A doua zi după atacul a peste 300 de drone și rachete iraniene, mulți comentatori israelieni consideră că statul evreu ar trebui să răspundă, luându-și totodată timp pentru a-și consolida alianțele regionale, scrie Le Figaro

„Poate că este timpul să schimbăm ecuația?” În urma atacului fără precedent al Iranului asupra Israelului , mass-media israeliană pune întrebări. Cum sa reactionăm? Ar trebui să ripostăm? Sau ar trebui să considerăm că interceptarea „99%” a rachetelor și dronelor lansate de Iran este o victorie în sine, după cum au afirmat Statele Unite, care au făcut cunoscut faptul că nu doresc să intre în conflict cu regimul islamic?

„Până astăzi, Israelul nu a reușit să schimbe ecuația ”, notează un jurnalist de la principalul cotidian al țării, Yediot Aharonot , într-o rubrică publicată duminică. „Iranul este amenințător. Israelul se teme. Poate că Iranul ar trebui să se sperie în schimb? Poate că este timpul să clarificăm că, chiar dacă este dificil să lovești buncărele subterane în care este concepută amenințarea nucleară, este, pe de altă parte, posibil să dai o lovitură fatală economiei iraniene, de exemplu prin paralizarea zăcămintelor de petrol?”, mai scrie jurnalistul. „ Ar fi fost necesară o confruntare acum 10 ani. O confruntare în 10 ani va fi mult mai dificilă”, scrie el din nou.

„Imposibil să nu răspundem”

Cotidianul Maariv, la rândul său, subliniază într-un articol de pe prima pagină a site-ului său că avioanele israeliene erau „deja pe cale” să riposteze atunci când președintele american i-a cerut omologului său Benjamin Netanyahu să stopeze reacția. „Tuturor bătăilor […] care vorbesc despre un răspuns „fără precedent” israelian și amenință lumea întreagă, trebuie să vă amintiți trei puncte importante”, avertizează un jurnalist de la cotidian într-un alt articol, solicitând luarea în considerare a „coaliției istorice" a Statelor Unite, Marii Britanii și Iordaniei cu Israelul pentru a intercepta rachetele.

De asemenea, autorul amintește că statul evreu este deja angajat într-un război în Gaza și că Hezbollah nu a participat „în mod semnificativ” la atacul iranian. „ Este imposibil să nu răspunzi la un astfel de atac”, continuă el, cerând totuși oamenilor să-și facă timp pentru „gândire" .

„Va irosi Netanyahu oportunitatea strategică” oferită lui? În coloanele cotidianului de stânga israelian Haaretz , jurnalistul și corespondentul The Economist în Israel consideră că guvernul are ocazia să liniștească țările arabe care l-au susținut împotriva atacului iranian și care sunt „acum aliate de facto” , în special prin încheierea rapidă a războiului din Gaza

„Loviți site-urile nucleare”

Pentru a face acest lucru, Netanyahu trebuie să „reziste cererilor de represalii imediate și dezechilibrate”, formulate printre alții de cei mai extremiști membri ai guvernului în vigoare, precum ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir, care a cerut un răspuns „covârșitor”.

Fost general în armata israeliană, Giora Island a mai estimat, intervievat de postul de televiziune Channel N12, că statul evreu nu trebuie să se grăbească. „Așa cum iranienii ne-au ținut în suspans mai mult de zece zile, și noi îi putem ține în suspans”, a spus el, adăugând totodată că țara „are posibilitatea să nu acționeze deloc în momentul de față”, concentrându-se pe „menținerea dinamicii” opiniei publice în jurul Israelului.

Ce se întâmplă dacă Israelul decide să folosească această oportunitate pentru a bombarda în sfârșit valorosul program de arme nucleare al Iranului?", se întreabă Jerusalem Post , care detaliază într-un articol modul în care armata israeliană și-ar putea desfășura aviația de luptă. „Câteva cvartete de avioane de luptă furtive F-35 ar putea zbura pe rute separate pentru a lovi locuri din imensa Republică Islamică”, scrie ziarul israelian, precizând că luptătorii ar putea trece prin Siria, Turcia și Iran, în ciuda opoziției acestor țări. Israelul ar putea avea, de asemenea, „un acord discret” cu Arabia Saudită pentru a-și sparge spațiul aerian și a traversa Golful Persic.

Iranul va plăti „la momentul potrivit”

Israelul ar putea, de asemenea, să-și folosească rachetele balistice și informațiile și să atace dronele pentru a distruge mai întâi instalațiile antiaeriene ale țării și apoi instalațiile nucleare, chiar dacă unele sunt „îngropate la 80 de metri sub pământ”.

Israelul va determina Iranul să plătească prețul atacului său când va fi momentul potrivit, a declarat duminică ministrul de război de centru, Benny Gantz.

Vom construi o coaliție regională și vom stabili un preț de la Iran într-un mod și la un moment care ni se potrivesc”, a spus el într-o declarație după o reuniune a cabinetului de război. O sursă militară israeliană a mai spus pentru New York Times că răspunsul lui Tel Aviv va fi dat în coordonare cu aliații săi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră