Macron face apel la „unitate” în fața „sfârșitului abundenței” și a „nechibzuinței”

25 Aug 2022
Macron face apel la „unitate” în fața „sfârșitului abundenței” și a „nechibzuinței”

Pentru primul consiliu de miniștri care a urmat perioadei de vacanță, președintele Macron a cerut guvernului și-a „seriozitate”, „credibilitate” și să nu cedeze tentației „demagogiei”, scrie Le Monde .

Șeful statului și executivul s-au întors la posturi miercuri, 24 august. Cu această ocazie, Emmanuel Macron a făcut apel la guvern la  „unitate”  în fața  „marii schimbări”  care marchează această revenire cu  „sfârșitul abundenței”  ,  „evidenței”  și al „nechibzuinței”  .

După trei săptămâni de vacanță, președintele a vorbit pe larg în preambulul Consiliului de Miniștri, discurs transmis în mod excepțional în direct.

„Este o mare schimbare pe care o trăim  ”, a avertizat șeful statului francez, revenind la recenta  „seria de crize grave” , de la Ucraina la secetă. „Momentul în care trăim poate părea structurat de o serie de crize grave  (...)  și s-ar putea ca unii să nu vadă destinul ca fiind acela de a gestiona în permanență crize sau urgențe. Din partea mea, cred că ceea ce trăim este mai degrabă de ordinul unei schimbări majore  ”, a spus dl Macron.

Apel la „unitate”

În timp ce șeful statului a considerat că francezii  [ar putea]  reacționa cu mare anxietate” , el a cerut  membrilor guvernului să „spună lucrurile”  , să  „le numească cu mare claritate și fără catastrofism”  . „Mă așteaptă puterea să respecte cuvântul dat și angajamentele pe care le-am luat față de națiune”, a adăugat el.

„Ceea ce sper că putem face în săptămânile și lunile următoare este să reafirmăm o unitate foarte puternică a guvernului, a forțelor majorității”  în jurul  „un curs care nu va permite să nu consolidăm suveranitatea, independența noastră franceză și europeană  ” a spus el.

Fata de „ascensiunea regimurilor iliberale”  și  „întărirea regimurilor autoritare”  , președintele le-a cerut miniștrilor să fie  „serioși”  , să aibă  „credibilitate”  și să nu cedeze tentației  „demagogiei”  . „Este ușor să promiți orice și totul, uneori să spui orice. Nu te lăsa pradă acestor ispite, este aceea a demagogiei. Ele înfloresc în toate democrațiile de astăzi, într-o lume complexă și înfricoșătoare. Poate părea să fie atractiv să fie ceea ce oamenii vor să audă  (…)  , dar mai întâi raționeze întrebându-te dacă este eficient și util” , a adăugat el, fără a cita exemplu concret.

La  BFM-TV , secretarul general al sindicatelor, Philippe Martinez, a reacţionat imediat:  „Este un mesaj insolit. Când vorbim despre sfârșitul abundenței, mă gândesc la milioanele de șomeri, milioanele de oameni precari, în special femei, cei care care câstiga minim pe economie. Pentru mulți francezi, vremurile sunt grele, sacrificiile sunt deja acolo  ”, a spus el. „Nu există niciun mesaj de când a fost reales care să demonstreze că Macron a înțeles, în orice că a auzit mesajul urnelor și al suferinței” , a asigurat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră