Egiptul "este în stare de război"

13 Iul 2015
Egiptul
Premierul Egiptului, Ibrahim Mahlab, a declarat că ţara sa se află „în stare de război”, după atacul cu bombă comis la Consulatul Italiei de la Cairo. Explozia, produsă în jurul orei locale 06.30 (04.30 GMT), a distrus o parte din fațada consulatului care era închis la momentul atacului, provocând moartea unei persoane și rănirea altor nouă, dintre polițiști sau simpli trecători.

La câteva ore după atac, gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacul şi a sugerat că ar putea lovi şi alte stabilimente diplomatice din Cairo. Gruparea a avertizat, totodată, musulmanii să stea deoparte de locuri precum consulatele şi ambasadele, care ar putea reprezenta ţinte ale unor atacuri ulterioare, relatează corespondenţii BBC.

Este primul atentat care vizează o misiune diplomatică de la începutul, în urmă cu doi ani, al unui val de atentate jihadiste în Egipt.

"Îi sfătuim pe musulmani să stea departe de aceste cuiburi de securitate care sunt ținte legitime pentru mujahedini", se menționează în comunicatul ISIS.

Atacurile cele mai sângeroase au avut loc în peninsula Sinai, vizând în primul rând forțele de ordine, și au fost revendicate în majoritate de ramura egipteană a grupării ISIS.

Gruparea, care controlează mari teritorii în Irak și Siria, a făcut apel la susținătorii săi din alte țări să atace interesele occidentale. (M.C)
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră