Economistul şef BERD: La 35 de dolari barilul, Rusia rămâne fără bani câteva luni

30 Ian 2016 | scris de Veronica M. Florentina
Economistul şef BERD: La 35 de dolari barilul, Rusia rămâne fără bani câteva luni

Fondul de rezervă al Federației Ruse are suficienți bani pentru ca țara să rămână pe linia de plutire în 2016, chiar dacă prețul petrolului va ajunge la 30 sau 35 de dolari pe baril, susţine Serghei Guriev, economistului şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Cu toate acestea, în acest caz, fondul va fi complet golit până la sfârșitul anului, a declarat Guriev pentru CNN.


„Economia Rusiei are câteva probleme care sunt rezultatul scăderii PIB-ului în timpul recesiunii. În primul rând, este vorba despre climatul investițional sărac și lipsa reformelor structurale, afirmă Guriev. În al doilea rând, sancțiunile. În al treilea rând, foarte important, prețurile scăzute la petrol. De fapt, prețurile la petrol au devenit principala cauză de îngrijorare în raport cu deficitul bugetar al Rusiei şi lipsa de venituri. Acest lucru a condus deja la introducerea unor economii bugetare și, eventual, va duce la rectificări suplimentare în acest an”, spune Guriev, potrivit paginaderusia.ro.

Rusia este foarte îngrijorată de acest aspect, care este sporit de efectul sancțiunilor. 

În cazul în care preţul barilului, în medie, va costa 50 de dolari în 2016, Fondul de rezervă al Federației Ruse are destui bani pentru acest an, dar, probabil, nu pentru următorii doi ani. Dar dacă prețul mediul al petrolului va fi de 35 sau 30 de dolari, Fondul de rezervă este probabil să fie total epuizat înainte de sfârșitul acestui an, ceea ce ar putea duce la reduceri suplimentare și alte măsuri de combatere a crizei, afirma economistul şef al BERD.

Alte stiri din Externe

Ultima oră