Duminică e referendum în Ungaria. Acceptă sau nu cote obligatorii de refugiați

30 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Duminică e referendum în Ungaria. Acceptă sau nu cote obligatorii de refugiați


Este o consultare populară ale cărei rezultate vor fi urmărite cu lupa de către conservatorii europeni.
Categoric împotriva oricărei forme de cote impuse de Bruxelles, Guvernul conservator al lui Viktor Orban a decis să sondeze opinia populației, care, se pare, are aceeași opinie cu puterea de la Budapesta.
Potrivit unui sondaj de opinie efectuat în iulie de Pew Research Center, 76% dintre persoanele chestionate cred că refugiații sporesc probabilitatea apariției de acte teroriste. Mai mult, 82% sunt de părere că refugiații reprezintă o problemă pentru țară, căci le iau locurile de muncă cetățenilor ungari și că vor beneficia de avantaje sociale.
Întrebarea care le este adresată participanților la referendum este următoarea: "Vreți ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetățeni non-ungari în Ungaria, fără aprobarea Parlamentului ungar?".
Un prim plan de "relocalizare" între statele UE a 160.000 de solicitanți de azil este pus cu greu în mișcare din septembrie 2015. Ungaria nu a propus până acum niciun centru de primire și se va considera, dacă la referendum va prevala răspunsul NU, eliberată definitiv de orice obligație de a contribui la efortul european.
Viktor Orban a promis să traducă rezultatul consultării "într-un sistem de legi" în Ungaria, fără a da alte detalii.
În schimb, Comisia Europeană afirmă că referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate. "Statele membre au responsabilitatea legală de a aplica deciziile adoptate", a reamintit în cursul acestei săptămâni comisarul pentru migrații, Dimitris Avramopoulos.
Singura necunoscută pare a fi rata de participare, care va trebui să atingă 50% pentru ca referendumul să fie declarat valid.
Pentru referendumul de duminică, guvernul a mobilizat importante resurse — sute de mii de fluturași de campanie au fost distribuiți populației, afișe uriașe au împânzit marginea șoselelor, iar miniștri și deputați au fost trimiși în sate și orașe cu sloganul 'Să nu ne asumăm acest risc!'.
Pentru a se evita atingerea pragului electoral, opoziția la Viktor Orban și ONG-uri de apărare a drepturilor omului au chemat la boicot sau vot nul, care nu este contabilizat în rata de participare.
În 2015, 400.000 de solicitanți de azil în Europa au tranzitat Ungaria, majoritatea după instalarea gardurilor de sârmă ghimpată la frontierele cu Serbia și Croația.
Culmea este că premiul pentru ”medicul anului” a fost atribuit unui fost imigrant, venit din Yemen.
În martie, peste 12.000 de voturi culese de la pacienți i-au permis lui Abdulrahman Abdulrab Mohamed să fie declarat medicul anului în Ungaria, în urma unui vot pe Internet.
Acest premiu este decernat anual de Ordinul Medicilor și de Asociația Spitalelor ungare. Anul acesta, el simbolizează o integrare total reușită.
Sosit în Ungaria grație unui program de schimb între Ungaria și Yemen, Abdulrahman Abdulrab Mohamed a ales să rămână în Europa după ce a încheiat studiile și practică acum medicina la Gyula, oraș cu 30.000 de locuitori din sud-estul țării, la frontiera cu România.
”Pentru mine, Gyula este cel mai frumos oraș din lume!”, declară acesta. Acest pediatru, căsătorit cu o unguroaică și tatăl a trei copii, conduce acum departamentul de neo-natologie al spitalului Kalman Pandy. Este foarte apreciat pentru faptul că reușește să aibă o relație extraordinară cu copiii, pe care îi tratează cu multă grijă și blândețe.

Alte stiri din Externe

Ultima oră