„Drogul zombi” a ajuns în Europa: xilazina devine din ce în ce mai răspândită în Europa de Est

10 Apr 2024
„Drogul zombi” a ajuns în Europa: xilazina devine din ce în ce mai răspândită în Europa de Est

O nouă cercetare arată că xilazina, un tranchilizant care produce răni deschise pe piele, legat de epidemia mortală de opioide din SUA, este în creștere în Marea Britanie, scrie Politico

„Drogul zombi” a ajuns pe țărmurile europene.

O nouă cercetare de la King's College din Londra, publicată miercuri, a constatat că xilazina, un tranchilizant pentru animale a cărui poreclă derivă din faptul că provoacă formarea de răni deschise pe piele, a pătruns pe piața ilegală a drogurilor din Marea Britanie, fiind descoperit în vape și imitații de marijuana, pastile de codeină și Valium.

Cercetarea publicată miercuri a descoperit probe de xilazină colectate de la 16 persoane din Marea Britanie, dintre care 11 au murit. Decesele au fost înregistrate din decembrie 2022 până în august 2023.

„Xilazina a pătruns deja pe piața ilegală a drogurilor din Marea Britanie și nu se limitează la proviziile de heroină. Este nevoie de acțiuni urgente pentru a proteja atât persoanele care consumă heroină, cât și populația mai largă de persoane care consumă droguri de efectele daunelor acute și cronice ale sănătății”, se arată în studiu .

Sosirea xilazinei în Europa amenință să exacerbeze problema narcoticelor ilicite de pe continent. Administrația americană pentru aplicarea drogurilor a raportat în ultimii ani o serie de cazuri în care xilazina a fost amestecată cu opioidul sintetic fentanil, motorul „cea mai mortală amenințare legată de droguri” cu care s-a confruntat vreodată țara.

Acea combinație de xilazină și opioide, cum ar fi fentanil și heroină, este cunoscută sub numele de „tranq dope”. La fel ca opioidele în sine, dopa tranq poate scădea respirația și ritmul cardiac la niveluri periculoase. Creșterea dopului tranq în SUA a înrăutățit și mai mult epidemia dezastruoasă de opioide.

Medicamentul este încă o amenințare relativ nouă pentru Europa, unde încă nu a provocat ravagiile pe scară largă înregistrate în SUA. Moartea unui bărbat de 43 de ani în Marea Britanie în mai 2022 a fost primul deces legat de consumul de xilazină în afara Nordului. America, conform cercetărilor publicate anul trecut.

Cu toate acestea, un număr record de narcotice au pătruns și ieșit din Europa în ultimii ani, alimentând bandele aflate în război să folosească niveluri fără precedent de violență pentru a controla o piață ilegală în valoare estimată la 30 de miliarde de euro pe an.

Experții în droguri din UE au avertizat deja că xilazina devine din ce în ce mai comună în Europa de Est.

Potrivit celui mai recent raport anual privind drogurile al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA) , publicat în iunie anul trecut, xilazina a apărut în 13% din seringile colectate la Riga, în timp ce poliția estonă a început confiscarea drogului în 2022.

OEDT a identificat xilazina și noile opioide sintetice ca amenințări viitoare. Noile opioide sunt extrem de puternice și sunt necesare doar cantități mici de medicament pentru a produce un număr mare de doze, expunând utilizatorii riscului de otrăvire care le pune viața în pericol, se arată în raportul despre droguri.

Caroline Copeland, autoarea studiului, spune că factorii de decizie trebuie să ia măsuri acum pentru a preveni ca xilazina să omoare oameni în Europa. Ea vrea să vadă benzi de testare ieftine puse la dispoziție, în timp ce furnizorii de servicii medicale ar trebui să fie conștienți de faptul că ulcerele cronice ale pielii sunt un semn al consumului de xilazină intravenoasă.

Coautorul ei, Adam Holland de la Universitatea din Bristol, a spus că amenințarea tot mai mare din partea xilazinei a întărit nevoia de a analiza din nou legile punitive privind drogurile.

„Trebuie să extindem gama de intervenții de reducere a riscurilor disponibile pentru persoanele care consumă droguri, inclusiv centrele de control al drogurilor și de prevenire a supradozelor, pentru a le oferi oportunitățile de care au nevoie pentru a rămâne în siguranță”, a spus Holland într-un comunicat de presă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră