Drama unui român în Germania: A rămas paralizat la o mână, a fost dat afară și nu a primit niciun ban

15 Sep 2015
Drama unui român în Germania: A rămas paralizat la o mână, a fost dat afară și nu a primit niciun ban
În 2008, Ștefan Decebal era un român fericit. A ales să plece în Germania pentru o viață mai bună și un salariu mai mare. În regiunea Cloppenburg a fost trimis de o firmă românească să prelucreze curcani pentru subcontractantul HMC.  

Nu a existat nici o pregătire, nici măcar nu i s-au explicat normele minime de protecția muncii. După trei zile, românul de 39 de ani a suferit un grav accident de lucru, în urma căruia a rămas cu mâna paralizată.

Imediat după accident, el a fost trimis acasă. Firma românească urma să îi plătească o despăgubire de 15.000 de euro, însă ea a intrat la scurt timp în faliment, iar plata nu a fost efectuată nici până astăzi.

După șapte ani de la cumplitul eveniment, Ștefan Decebal s-a întors în Germania, ca să își caute dreptatea.

„Un român luptă pentru drepturile sale în industria cărnii din Germania”, titrează televiziunea germană NDR pe site-ul său. „Pentru a-și primi drepturile, românul s-a întors în Germania și trăiește într-un garaj”, mai scrie sursa citată
 
„Nu plec de aici până nu mi se face dreptate”, spune bărbatul. El este sprijinit de reprezentanții unui sindicat german, în demersul său de a da în judecată firma germană pentru care a lucrat în acele trei zile.

„Șansele nu sunt foarte mari, dar trebuie să îl ajutăm cumva pe acest bărbat”, spune Daniela Reim. Firma germană Gut Bergmark a solicitat avocațiilor săi să analizeze dacă se cuvin eventuale despăgubiri bărbatului și dacă acesta ar avea șanse de reușită în instanță.

„Obligația morală a firmei germane este să îl ajute pe cetățeanul român. Cazul lui Ștefan Decebal nu este singular. Legislația s-a îmbunătățit, însă realitatea din industria cărnii rămâne aceeași. Cei mai afectați sunt muncitorii sezonieri trimiși de subcontractanți din străinătate.

Încă sunt oameni care lucrează fără asigurare socială și fără salariul minim în industria cărnii. Dacă se îmbolnăvesc, a doua zi sunt trimiși acasă cu autobuzul. Sunt abandonați și lăsați să se descurce singuri”, acuză reprezentantul sindicatului NGG.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră