Donald Trump gata să „lupte” pe toate fronturile

01 Apr 2023
Donald Trump gata să „lupte” pe toate fronturile

Fostul președinte, acuzat penal într-un dosar de cumpărare a tăcerii din 2016, este gata să „lupte” pe toate fronturile, potrivit avocatului său, inclusiv cursa pentru Casa Albă din 2024, scrie BFMTV

Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, un fost președinte a fost acuzat penal de justiția statului New York. Marțea viitoare, Donald Trump va trebui să se prezinte în instanță pentru a fi înștiințat oficial cu privire la acuzațiile aduse lui într-un caz de cumpărare a tăcerii unei vedete porno în 2016.

Fără ineligibilitate în această etapă

Dar, în Statele Unite, o persoană care a fost acuzată penal sau condamnată poate candida pentru orice funcție și poate fi aleasă. Constituţia prevede o singură excepţie de la exercitarea unei funcţii oficiale: participarea la o „insurecţie” sau o „răzvrătire” împotriva ţării.

Acest scenariu nu este complet exclus: Donald Trump, care s-a lansat în noiembrie anul trecut în cursa prezidențială din 2024, face obiectul unei investigații a justiției federale pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

O anchetă parlamentară a recomandat să fie pus sub acuzare pentru „incitare la insurecție”, dar nu i-au fost aduse acuzații în acest stadiu.

Întotdeauna favorit în alegerile primare?

Dacă ea nu-i retrage dreptul de a candida la alegeri, acest rechizitoriu ar putea avea un impact asupra campaniei sale, alimentând potențialele atacuri pe care i le vor trimite adversarii săi.

Dar Donald Trump este încă în cursa pentru Casa Albă și a fost, în urmă cu câteva zile, un mare favorit printre potențialii sau declarați candidați la nominalizarea republicană.

"Arata cât de mult s-au schimbat obiceiurile politice americane, pentru că într-o altă epocă, fără îndoială, acest rechizitoriu ar fi fost suficient pentru a-l elimina din cursă. Astăzi, asta e departe de a fi cazul", a analizat Thierry Arnaud, cronicar politic internațional la BFMTV.

Mai mult, fostul președinte a contraatacat rapid dându-se drept victima unei lovituri de stat politice a procurorului din Manhattan. Cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite a luat în derâdere într-un comunicat de presă „persecuția politică și amestecul în” alegerile prezidențiale din 2024 .

El a denunțat o „vânătoare de vrăjitoare” care „se va întoarce împotriva lui Biden”, președintele democrat ales în noiembrie 2020 și pe care Donald Trump l-a acuzat de mai bine de doi ani că i-a „furat” victoria.

Sprijin republican

Unul dintre principalii rivali republicani ai lui Donald Trump pentru 2024, guvernatorul Floridei Ron DeSantis, a numit rechizitoriul „contrar valorilor Americii”.

Același sprijin neclintit din partea Președintelui Republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, pentru care „poporul american nu va tolera această nedreptate” și un „abuz de putere fără precedent” din partea procurorului Bragg.

La rândul său, Mike Pence, fost vicepreședinte al lui Donald Trump, care de atunci s-a distanțat și este așteptat să concureze în 2024, a apreciat că rechizitoriul a fost o „rușine” care nu ar avea influență asupra alegerilor.

Fostul guvernator al New Jersey Chris Christie, care a spus că nu îl mai sprijină pe Donald Trump, a mers și mai departe într-un interviu de săptămâna trecută , spunând că rechizitoriul îl va ajuta pe Trump cu alegătorii republicani.

„Pentru milioane de americani, aceasta pare a fi nimic altceva decât o urmărire politică a unui procuror care a candidat la o funcție, promițând că îl va acuza pe fostul președinte”, a spus el la CNN .

Alte stiri din Externe

Ultima oră