Donald Trump cere Europei să „miște” pentru Ucraina

19 Apr 2024
Donald Trump cere Europei să „miște” pentru Ucraina

Fostul președinte a spus în ultimele zile că Statele Unite trebuie să „nu mai dea bani fără să aștepte să fie rambursate”, scrie Le Figaro

Fostul președinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să „miște” și să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina , aflată în război cu Rusia. „Cum se face că Statele Unite au angajat mai mult de 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce un ocean ne desparte!” , a exclamat el pe rețeaua sa, Truth Social.

Statele Unite sunt principalul susținător militar al Kievului, iar Congresul examinează în prezent un nou pachet de 61 de miliarde de dolari pentru ajutor Ucrainei, contestat aprig de aleșii cei mai apropiați de Donald Trump.

„Mișcă-te, Europa!”

Fără să se opună direct textului, fostul președinte a estimat în ultimele zile că Statele Unite trebuie să „nu mai dea bani fără a spera să fie rambursate” . „De ce Europa nu dă mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina?” , a scris republicanul într-o publicație de pe rețeaua sa de joi. Și scrie cu majuscule: „Mișcă-te, Europa!” .

Donald Trump a discutat problema cu președintele polonez Andrzej Duda și cu ministrul britanic de externe David Cameron, care l-au vizitat în ultimele zile. Miliardarul republican semănase deja panică în Europa când a amenințat în februarie că nu va mai garanta protecția țărilor NATO împotriva Rusiei dacă nu își plătesc partea. Potrivit institutului german de cercetare Kiel Institute, totalul ajutorului european pentru Ucraina depășește ajutorul american în sumele angajate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră