Donald Trump spune că Obama a creat ISIS

11 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Donald Trump spune că Obama a creat ISIS


Hillary Clinton, candidata democraţilor la aceste alegeri, a încercat miercuri să capitalizeze pe seama ultimelor derapaje ale lui Donald Trump referitoare la americani şi deţinerea de arme, întinzându-le o mână republicanilor şi centriştilor care sunt şocaţi de comportamentul candidatului republican la prezidenţialele din noiembrie.
Şi, departe de a da înapoi, miliardarul Trump a supralicitat, în cadrul unui miting electoral din Florida. El a declarat, nici mai mult, nici mai puţin decât că Barack Obama, preşedintele SUA, a creat gruparea jihadistă Stat Islamic.
„Aş zice că această Hillary Clinton este co-fondatoarea ISIS”, a mai spus Trump. Nici fostul secretar de Stat al SUA (Clinton), nici Casa Albă nu au reacţionat la aceste declaraţii, scrie sursa citată.
El şi-a avertizat susţinătorii, la acelaşi miting, că, dacă Hillary Clinton este aleasă preşedinte în noiembrie, ea ar putea numi viitorii judecători la Curtea Supremă în aşa fel încât să se ajungă la abolirea celui de-al doilea amendament al Constituţiei SUA, acela privind dreptul de a deţine arme. „Chiar dacă, cu acest al doilea amendament, poate că există o soluţie, mai ştii?”, a adăugat Trump, lăsând fraza în coadă de peşte, dar punând lumea pe gânduri. Numeroşi editorialişti americani susţin că această declaraţie este o incitare la violenţă.
Hillary Clinton a declarat că adversarul său republican a depăşit limitele, repetând argumentul său etern: Donald Trump nu are nici calificarea, nici caracterul necesar pentru a exercita funcţia supremă.
„Cuvintele au o importanţă, prieteni. Când eşti candidat la Preşedinţie şi când eşti preşedinte al Statelor Unite, cuvintele pot avea consecinţe fenomenale”, a declarat Hillary Clinton la Des Moines, în Iowa, unde avea o reuniune electorală.
Donald Trump a răspuns că vrea doar să spună că deţinătorii de arme ar trebui să îşi facă auzită vocea, în noiembrie. „Trebuie să protejăm cel de-al doilea amendament”, a declarat el la Abingdon, în Virginia, adăugând că acesta este „un drept asediat în acest moment”.
Toate aceste declaraţii vin într-un moment delicat pentru Donald Trump, care este în cădere în sondaje. Hillary Clinton este în faţa lui, cu 48% dintre intenţiile de vot, faţă de 40% pentru republican.

Alte stiri din Externe

Ultima oră