Doi morți în Germania, la Halle, în urma unui atac armat

09 Oct 2019
Doi morți în Germania, la Halle, în urma unui atac armat

Doi oameni au fost împușcați mortal, în orașul Halle, din landul Saxonia. Motivele sunt încă neclare, conform poliției. Agresorul a fost arestat. Procuratura face cercetări, anunţă dw.com.

Conform informațiilor actuale, în cartierul Paulus, din nordul orașului Halle, s-au auzit mai multe împușcături. În zonă se află și o sinagogă. Una dintre cele două persoane ucise a fost găsită la 30 metri distanță de lăcașul de cult.

Evreii din întreaga lume sărbătoresc astăzi Yom Kippur, ”Ziua ispășirilor”. În prezent, autoritățile cercetează dacă faptele au avut legătură cu această sărbătoare și în consecință ar avea o motivație antisemită, a declarat poliția.

Șeful comunității evreiești din Halle, Max Privorozki a declarat pentru cotidianul "Stuttgarter Zeitung" că unul dintre atacatori a încercat să pătrundă cu forța în sinagogă. ”Am văzut pe înregistrările de pe camera de supraveghere a sinagogii că un bărbat înarmat, purtând uniformă de luptă și cască militară, a încercat să tragă în ușile sinagogii pentru a le deschide cu forța”, spune Privorozki. În sinagogă se aflau, cu ocazia sărbătorii Yom Kippur, circa 70-80 de credincioși. Totuși, ușile au rezistat. Atacatorul sau atacatorii au încercat și să deschidă prin foc armat porțile cimitirului evreiesc din apropiere, a adăugat Privorozki. Oamenii aflați în sinagogă au fost în stare de șoc, povestește acesta. ”Am baricadat ușile pe dinăuntru și am așteptat poliția”.

Câteva ore mai târziu, unul dintre agresori a fost reținut. Procuratura federală îl cercetează pentru ”crimă calificată”. Un purtător de cuvânt a declarat că nu e clar încă dacă este vorba despre un atac antisemit, dar cercetările ar fi fost demarate din cauza gravității faptei.

Locuitorii din Halle au fost rugați să nu iasă din case. Martorii au povestit despre un agresor care purta uniformă de luptă.

Persoană decedată la un chioșc cu mâncare

La postul de televiziune n-tv, un martor a povestit că ar fi văzut un agresor înarmat, cu cască și cagulă, care a tras într-o șaormerie. Iar cu câteva minute înainte, acesta ar fi aruncat cu un fel de explozibil care s-a lovit de fațada clădirii. În chioșcul în care se vinde Döner, mâncare tradițională turcească, se aflau la momentul respectiv 5-6 persoane, a declarat un alt martor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră