Doi americani un canadian și un suedez au fost ucişi în estul Ucrainei

24 Iul 2022
Doi americani un canadian și un suedez au fost ucişi în estul Ucrainei

Cetăţenii americani Luke „Skywalker” Lucyszyn şi Bryan Young au fost ucişi  în ambuscadă în timpul unei operaţiuni speciale în estul Ucrainei, a spus comandantul lor, scrie Politico.

Doi americani, un cetăţean canadian şi un cetăţean suedez au fost ucişi săptămâna aceasta, când un tanc rusesc a deschis focul asupra lor în timpul unei bătălii de o oră pe linia frontului în regiunea estică Doneţk, a confirmat comandantul lor în exclusivitate pentru POLITICO.

Ruslan Miroshnichenko, comandantul luptătorilor străini, a declarat sâmbătă că americanii uciși au fost Luke „Skywalker” Lucyszyn și Bryan Young. El a spus că au fost uciși alături de Emile-Antoine Roy-Sirois din Canada și Edvard Selander Patrignani din Suedia pe 18 iulie.

Cei trei făceau parte dintr-o forță de operațiuni speciale din cadrul Apărării Teritoriale a Forțelor Armate ale Ucrainei, a spus Miroshnichenko. Unitatea lor are sediul în apropiere de Siversk, un oraș din estul regiunii Donețk, care a fost ținta forței de invazie a Rusiei.

În încercarea de a încetini înaintarea Rusiei, luptătorii străini au fost dislocați în satul Hryhorivka, la două mile nord-vest de Siversk. Acolo, a spus Miroshnichenko, „băieții au fost însărcinați să-și ia pozițiile de tragere” și să curețe o râpă unde forțele ruse lucrau pentru a traversa un râu.

„Au făcut-o cu succes. Dar la sfârșitul misiunii, ei au fost prinși în ambuscadă de tancuri rusești”, a spus Miroșnichenko. „Primul obuz l-a rănit pe Luke. Trei tipi, Edward, Emile și Bryan, au încercat imediat să-l ajute pe Luke, să-i acorde primul ajutor și să-l evacueze din acest loc. Apoi a doua obuz i-a ucis pe toți.”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat vineri decesul celor doi americani, dar nu le-a numit. „Suntem în legătură cu familiile și oferim toată asistența consulară posibilă. Din respect față de familii în această perioadă dificilă, nu mai avem nimic de adăugat”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru POLITICO.

Guvernele canadian și suedez nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii.

Trupele ruse au folosit puterea aeriană, tancuri și artilerie grea pentru a distruge orașe și orașe întregi în căutarea lor de a captura toate regiunile de est Luhansk și Donețk, adesea denumite colectiv Donbas. Siversk se află la 20 de mile nord de orașul Bakhmut și de-a lungul unei autostrăzi care este cheia pentru mutarea trupelor și a materialului pe front. Capturarea acestor două locuri ar oferi armatei Rusiei o poziție semnificativă și controlul a aproximativ 80% din regiunea Donețk.

Luptătorii străini au fost trimiși în zonă pentru a întări trupele ucrainene și au fost atacați în mod special datorită aptitudinilor și experienței lor, potrivit unui raport de situație obținut de POLITICO care descrie atacul mai detaliat.

„Am început pregătirile pentru curățarea râpei de la marginea de est a satului Grigorovka”, se arată în raportul scris de un comandant. „Pregătirea a fost efectuată pe baza următoarelor informații: Noaptea, forțele inamice au trecut râul și s-au instalat într-o râpă. Exista un pericol clar de a crea un cap de pod și de a grupa o forță pentru a lovi flancul și spatele grupării trupelor noastre.”

„Un grup de profesioniști cu experiență relevantă în războaiele din Irak și Afganistan a fost creat pentru a îndeplini sarcina. Doi cercetași verificau teritoriul, au fost sprijiniți de un grup de mitraliere și lansatoare de grenade în cazul unei întâlniri de luptă și a necesității de a acoperi plecarea grupului de recunoaștere, precum și în scopul producerii daunelor de foc asupra inamicului. ”

Pe măsură ce grupul a continuat, raportul spune că „grupul de acoperire a fost sub focul puternic de mortar din partea artileriei inamice de calibrul 120 mm sau mai mult și a munițiilor cu dispersie”.

„Luke a fost rănit în timpul bombardamentului. Restul grupului... a oferit primul ajutor adecvat.”

„Profitând de pauză dintre bombardări, s-a luat decizia de evacuare la cel mai apropiat adăpost. În timpul transportului, ca urmare a impactului direct al unui obuz de tanc, Brian, Edward, Emile, Luke au primit răni incompatibile cu viața.”

Un alt soldat pe nume Finn, notează raportul, „a fost rănit la brațul și piciorul stâng”. Un alt soldat pe nume Oskar „a primit numeroase răni [și] ambii s-au mutat independent la punctul de evacuare”.

Forțele ruse au continuat să bombardeze grupul cu artilerie grea „corectată cu drone” timp de mai bine de două ore, potrivit raportului. Doar câteva ore mai târziu s-a uşurat suficient pentru ca o echipă să se mute şi să recupereze cadavrele luptătorilor străini.

Raportul spunea că cel puțin șase tancuri rusești „au fost sprijinite de 4 vehicule blindate de transport de trupe cu până la 70 de infanterişti”.

Au fost întâmpinați de mitralieri și trupe ucrainene pe vehicule blindate care au oprit înaintarea forțelor ruse.

„În urma a două ore de lupte intense, inamicul s-a retras cu pierderi grele”, se concluzionează raportul.

Într-o postare care îi comemora pe cei patru oameni, Miroshnichenko a scris: „Voluntarii străini luptă cu bună știință acest război împotriva Mordorului” – un termen din cărțile Tolkien pentru a descrie tărâmul malefic al lui Sauron care a fost adoptat în Ucraina pentru a se referi la Rusia – „și sunt onorat să fiu comandantul lor”.

„Doare atât de mult să-i pierzi pe băieți. Emoțiile sunt copleșitoare și nu găsesc acum cuvintele pentru postul pe care îl merită”, a continuat el. „Vreau doar să spun că nu s-au ascuns, dar au căutat orice oportunitate de a fi de ajutor, s-au oferit cu toții pe deplin și și-au făcut datoria de luptă în prima linie până la sfârșit. Calm și cu onoare. Fără patos, ca soldații adevărați.”

Miroshnichenko a vorbit cu POLITICO din orașul Dnipro, unde a spus că trupurile bărbaților au fost luate. „Trebuie să mă asigur că trupurile tuturor băieților mei sunt repatriate”, a spus el.

Lucyszyn, un american de origine ucraineană născută în 1991, lucrase ca ofițer de poliție în SUA, potrivit lui Miroshnichenko. „A avut dificultăți în a-și pronunța numele de familie „Lucyszyn”, a glumit el, „dar a insistat foarte mult asupra rădăcinilor sale ucrainene: bunica lui emigrase din Ucraina în Statele Unite după al Doilea Război Mondial”.

Vorbind despre indicativul lui Lucyszyn, Skywalker, Miroshnichenko a spus: „Ca și în Războiul Stelelor, el a provocat însuși Imperiul Răului de partea celor mai slabi, dar liberi”.

Miroshnichenko l-a descris pe Young, născut în 1971, drept un „militar american” care a fost rănit și mutat în rezerve. Când a început invazia rusă, el a decis să vină în Ucraina pentru că „a depus un jurământ că va proteja Lumea Liberă”.

Sirois, a spus Miroshnichenko, a fost un paramedic cu experiență în Legiunea Străină Franceză. Născut în 1991, el și-a amintit că „zâmbește mereu”.

Patrignani, născut în 1994, fusese locotenent de rezervă, economist și filozof în Suedia, care dorea să formeze „un pluton de suedezi”, potrivit lui Miroshnichenko.

POLITICO nu a putut ajunge imediat la familiile bărbaților pentru comentarii.

Președintele Volodimir Zelenski a deschis porțile străinilor să vină să lupte pentru Ucraina în martie, când a anunțat crearea unei Legiuni Internaționale. Reprezentanții Legiunii au declarat sâmbătă la POLITICO că „mii” de străini, inclusiv „sute” de americani, au intrat în Ucraina pentru a se alătura luptei împotriva invadatorilor ruși.

Administrația Biden a avertizat în mod repetat cetățenii americani cu privire la călătoria în Ucraina și i-a încurajat pe oricare dintre aceștia din țară să plece imediat.

Cel puțin alți trei americani au murit de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Doi au fost uciși în acțiune. Alți doi cetățeni americani, Alexander Drueke și Andy Huynh, au fost capturați de forțele ruse în timp ce luptau în regiunea de est Harkiv și se află în prezent în custodia forțelor conduse de Rusia în orașul ocupat Donețk.

Alte stiri din Externe

Ultima oră