Directorul Memorialului Auschwitz din Polonia se oferă să facă închisoare în Nigeria, în locul unui băiat de 13 ani acuzat de blasfemie

29 Sep 2020
Directorul Memorialului Auschwitz din Polonia se oferă să facă închisoare în Nigeria, în locul unui băiat de 13 ani acuzat de blasfemie Galerie foto (2)

Directorul Memorialului Auschwitz din Polonia a trimis o scrisoare președintelui nigerian, prin care se oferă să execute o parte din pedeapsa de zece ani de închisoare, pronunțată împotriva unui adolescent de doar 13 ani care a fost condamnat pentru blasfemie.

Piotr Cywiński a cerut grațierea lui Omar Farouq, acuzat că a făcut declarații blasfemiatoare în timpul unei discuții și a fost condamnat, în consecință, luna trecută, de un tribunal religios din statul federal nigerian Kano, relatează Reuters, preluată de RADOR.

Dacă nu este posibilă grațierea, a adăugat Piotr Cywiński, domnia sa și alți 119 voluntari se oferă să preia pedeapsa adolescentului, urmând ca fiecare să execute câte o lună de închisoare în Nigeria.

Ca director al unui memorial unde „copiii au fost încarcerați și uciși, nu pot rămâne indiferent față de această sentință rușinoasă la adresa umanității”, precizează Cywiński în scrisoarea adresată președintelui Muhammadu Buhari și postată pe contul de Twitter al Memorialului.

Doi purtători de cuvânt ai președintelui nigerian au refuzat să facă orice comentariu pe tema acestei neobișnuite propuneri.

Președinția nigeriană nu a comentat despre sentința, care a fost criticată de grupurile de activiști pentru drepturile omului.

Agenția UNICEF din cadrul ONU anunța luna trecută că sentința este „greșită” și contravine acordurilor internaționale la care Nigeria a aderat.

Un consilier special al guvernatorului din Kano a consultat scrisoarea în mediul online.

„Poziția Guvernului statului Kano menține decizia Tribunalului sharia”, a declarat pentru Reuters Salihu Tanko Yakasai. Baba Jibo Ibrahim, purtător de cuvânt al magistraturii statului Kano, a declarat că nu a consultat scrisoarea, însă a adăugat că președintele are puterea de a-l grația pe băiat.

Nigeria este profund divizată în mod egal între zona de sud, majoritar creștină, și nordul țării, cu o populație predominant musulmană. 12 dintre cele 36 de state federale din Nigeria aplică legea sharia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră