Din nou control la pasapoarte. Olanda propune un" mini-Schengen" in zona Schengen

19 Noi 2015 | scris de Gheorghe Voicu
Din nou control la pasapoarte. Olanda propune un

Guvernul olandez a propus mai multor tari din UE infiintarea unei zone de securitate prin infiintarea  unor controale la punctele de control accesul facandu-se doar pe baza  pasapoartelor. Din acest “mini-Schengen” ar urma sa faca parte Olanda,Luxemburg, Austria , Germania si Belgia.

Ceea ce e interesant este faptul ca, potrivit Olandei, taberele cu imigranti ar urma sa fie instalate in afara acestei zone Schengen.

 

Aceasta propunere a fost inaintata si Germaniei dar Thomas de Maiziere , ministrul de interne,a declarat ca tara sa nu este de acord cu o asemenea propunere.

De altfel initiativa olandeza  incalca prevederile tratatului UE care garanteaza libera circulatie pentru toate statele Uniunii Europene.

In aceasta directie, mai exista si un plan al Frantei prin care controalele ar urma sa fie introduse la toate granitele dintre statele UE.

 

Este destul de limpede ca in fata crizei refugiatilor dar si a pericolului terorist, tarile UE nu prea reusesc sa gaseasca raspunsuri comune si apar astfel de propuneri care, evident, vor starni reactia adversa a tarilor din linia a doua a UE. Nu este exclus ca propunerea Olandei sa fie o testare a reactiei celorlate tari  dar e clar ca"marile puteri " isi doresc sa limiteze libera circulatie a persoanelor.

Mai trebuie notat ca astazi, noul ambasador al Olandei la Bucuresti, Stella Ronner, a declarat ca pozitia Olandei fata de cererea Romaniei de a intra in spatiul Schengen ramane neschimbata. Adica, un nu categoric.

Alte stiri din Externe

Ultima oră