Din luptător de gherilă, acuzat de crime de război, a ajuns premier

11 Sep 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Din luptător de gherilă, acuzat de crime de război, a ajuns premier

Fostul luptător şi comandant de gherilă Ramush Haradinaj, acuzat de Serbia de crime de război, a preluat sâmbătă șefia guvernului din Kosovo, după ce Parlamentul a aprobat noul Executiv rezultat din alegerile legislative desfășurate în iunie.

Kosovo pune astfel capăt unei crize politice ce a ținut-o blocată timp de aproape trei luni, în urma dificultății partidelor de a forma un guvern stabil după alegerile din 11 iunie.

Acordul de guvernare s-a concretizat abia după ce Noua Coaliție Kosovară (AKR) a omului de afaceri Behgjet Pacolli a acceptat să se alăture alianței naționaliste PAN, câștigătoarea alegerilor.

Această alianță este constituită din trei formațiuni conduse toate de foști luptători de gherilă: Partidul Democratic din Kosovo (PDK), Alianța pentru Viitorul Kosovo (AAK) și Inițiativa pentru Kosovo (Nisma).

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a reiterat că alegerea lui Haradinaj ca prim-ministru "nu va schimba nici cu un milimetru atitudinea Serbiei", care va continua să insiste asupra necesității ca acesta să fie judecat pentru crime de război contra cetățenilor sârbi.

Haradinaj, în vârstă de 49 de ani, președinte al AAK, este o figură foarte populară și influentă în Kosovo, unde a mai fost premier pentru o scurtă perioadă în 2004, notează EFE, preluată de agerpres.ro..

Kosovo, fostă provincie sârbă cu populație majoritar albaneză, s-a declarat independentă în 2008, o suveranitate pe care Belgradul nu o recunoaște.

Președintele kosovar Hashim Thaci îl desemnase joi în funcția de premier pe Ramush Haradinaj, fost membru al gherilei etnicilor albanezi din Kosovo care a luptat împotriva forțelor sârbilor în războiul din 1998-1999, numirea acestuia trebuind aprobată de Parlament.

CREDIT FOTO: Marina Constantinoiu

Alte stiri din Externe

Ultima oră