Dezvăluirile inedite ale Papei la ceas aniversar. De ce și-a scris demisia

18 Dec 2022
Dezvăluirile inedite ale Papei la ceas aniversar. De ce și-a scris demisia

Papa Francisc a marcat sâmbătă, 17 decembrie, ziua de naștere răsplătind trei persoane implicate în acţiuni caritabile, inclusiv un bărbat fără adăpost care împarte cu semenii săi pomana primită, conform Reuters. Papa a împlinit sâmbătă 86 de ani și le-a acordat celor trei premiul Maica Tereza în semn de recunoaştere a gesturilor de caritate.

Papa Francisc a dezvăluit că a scris o scrisoare de demisie la scurt timp după ce a fost ales Pontif în 2013, în cazul în care problemele medicale l-ar împiedica să-și îndeplinească atribuțiile.

Francis a spus pentru ziarul spaniol ABC că „a semnat deja renunțarea” atunci când a fost întrebat într-un interviu ce s-ar întâmpla dacă problemele de sănătate sau un accident l-ar lăsa pe un papă în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile, anunță The Guardian

„Am semnat-o și am spus: „Dacă ar trebui să devin afectat din motive medicale sau orice altceva, iată demisia mea. Aici îl aveți”, a spus el pentru ABC.

Francis, care a suferit o intervenție chirurgicală la intestin în 2021 și a fost afectat de dureri la genunchi care l-au forțat luni de zile să folosească un scaun cu rotile, a spus că i-a dat nota cardinalului Tarcisio Bertone, care atunci era secretar de stat al Vaticanului.

„În practică există deja o regulă”, a spus el.

Pontiful, care a împlinit sâmbătă 86 de ani, a glumit că acum, după ce a dezvăluit existența biletului său de demisie, „cineva va alerga la Bertone [spunând] „Dă-mi acea bucată de hârtie”. El a adăugat că este sigur că Bertone o va face.” Demisia a fost transmisă actualului secretar de stat, cardinalul Pietro Parolin.

În observațiile anterioare, Francisc a salutat decizia predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea, de a demisiona, deoarece a simțit că, din cauza vârstei înaintate, nu va fi capabil să-și îndeplinească sarcinile. Benedict, care locuiește într-o mănăstire de pe teritoriul Vaticanului, a fost primul Pontif care a demisionat în 600 de ani, iar demisia sa a deschis calea pentru alegerea lui Francisc ca prim papă din America de Sud.

Francis în interviu și-a minimizat problemele de mobilitate, spunând: „Se guvernează cu capul, nu cu genunchiul”. A folosit din ce în ce mai mult un baston în loc de un scaun cu rotile pentru a se deplasa în public.

Legea bisericii catolice cere ca demisia papală să fie „manifestată în mod liber și corect” – așa cum a fost cazul când Benedict a surprins lumea când și-a anunțat demisia la o adunare de prelați la Vatican în februarie 2013.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră