Deutsche Welle: Rusia planifică să atace Ucraina din Transnistria

04 Iun 2015
Deutsche Welle: Rusia planifică să atace Ucraina din Transnistria
Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a declarat recent, în cadrul unei teleconferințe cu liderul administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc, că Rusia își va spori eforturile pentru a ajuta Tiraspolul să iasă din „situația în care vecinii acesteia au impus o blocadă social-economică foarte dură Transnistriei”. În plus, oficialul a promis că Rusia va fi „întotdeauna alături de Transnistria”.
 
La rândul său, vicepreşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezneak, a declarat marţi că s-ar putea ca Rusia „să fie nevoită” să înceapă războiul în Transnistria şi a sugerat că de data aceasta armele vor fi îndreptate împotriva Ucrainei.
 
Jelezneak s-a arătat iritat de numirea ex-preşedintelui georgian, Miheil Saakaşvili, în calitate de guvernator al regiunii Odesa de către preşedintele Poroşenko. Oficialul rus a spus că aceasta a nemulţumit şi Tiraspolul, insinuând că Saakaşvili şi-ar dori să atace, cu mâna Ucrainei, forţele ruse de pacificare din regiunea transnistreană. „În cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor ruşi din Transnistria, Rusia va fi nevoită să înceapă războiul”, a spus Jelezneak potrivit Deutsche Welle.
 
Pretinsul „ministru” transnistrean de externe, Nina Ştanski, de asemenea a reacţionat la numirea lui Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa. Într-un interviu pentru televiziunea „RBK” ea a menţionat că numirea lui Saakaşvili „este dureroasă pentru Transnistria” şi că „evenimentele din Ucraina generează efecte periculoase” pentru regiunea transnistreană.
 
La rândul său, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a spus că Rusia îşi va spori eforturile pentru a ajuta Tiraspolul să iasă din „blocada social-economică impusă de vecini”. El a asigurat autorităţile separatiste de faptul că Rusia nu va abandona niciodată Transnistria.

Dmitri Rogozin, îndeplinește rolul de reprezentant oficial al Kremlinului în procesul de reglementare moldo-transnistreană. Totodată, el este cunoscut ca unul dintre cei mai înflăcărați promotori ai expansionismului rusesc din ultimii ani, exponent al unui anti-occidentalism la extremă, precum și pentru declarațiile sale care încalcă de cele mai deseori orice cutume oficiale sau diplomatice obișnuite la nivelul guvernamental la care se află. (V.M.)
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră