Desfășurare masivă de forțe a americanilor în Turcia. SUA și-a întărit lupta împotriva ISIS cu 12 avioane "Warthog"

21 Oct 2015
Desfășurare masivă de forțe a americanilor în Turcia. SUA și-a întărit lupta împotriva ISIS cu 12 avioane
Armata americana a desfasurat 12 avioane de atac la sol A-10 la baza aeriana Incirlik, in sudul Turciei, in scopul intaririi luptei impotriva jihadistilor gruparii Statul Islamic (SI), a anuntat marti un responsabil american.
 
Aceste aeronave, cunoscute pentru capacitatea lor de a distruge tancuri de asalt, au fost trimise la destinatie la sfarsitul saptamanii trecute si sunt deja programate sa plece in misiune impotriva SI, a precizat pentru AFP acest responsabil, sub protectia anonimatului, scrie Agerpres. Aceasta desfasurare de avioane "va intari capacitatile" coalitiei conduse de SUA care lupta impotriva jihadistilor ultra-radicali in Irak si in Siria, potrivit aceleiasi surse.
 
Cunoscute de asemenea sub numele de "Warthog", avioanele A-10 sunt concepute special pentru sprijin aerian apropiat si sunt capabile sa atace vehicule blindate. Ele zboara mai jos si mai repede decat un F-16, ceea ce le si expune mai mult. 
 
Avioanele A-10 ar putea servi la sustinerea gruparilor rebele care lupta impotriva SI in nordul Siriei, printre care se numara si un grup numit "coalitia araba siriana", destinatara munitiilor parasutate saptamana trecuta de armata americana.
 
Cele 12 avioane vin sa intareasca aviatia coalitiei conduse de SUA, la trei saptamani dupa ce Rusia a lansat propria sa campanie de bombardamente in Siria.
 
SUA si Rusia sunt "foarte aproape" de a semna un acord pentru a evita orice incident aviatic intre aparatele care opereaza separat pe cerul Siriei, a anuntat luni Pentagonul.
 
Turcia a autorizat in iulie avioanele americane sa decoleze de la baza Incirlik, pentru campania sa de bombardare a gruparii SI.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră