Descoperire incredibilă în estul Siriei! Ce au găsit militarii americani în casa unui lider ISIS (VIDEO)

17 Iul 2015
Descoperire incredibilă în estul Siriei! Ce au găsit militarii americani în casa unui lider ISIS (VIDEO)
Statele Unite au restituit Irakului nu mai puțin de 400 de artefacte, datând de peste 4.000 de ani, scrie The Washington Post. Valoroasele obiecte au fost confiscate de forțele speciale americane în timpul unui raid împotriva lui Abu Sayyaf, unul dintre liderii grupării jihadiste Statului Islamic. 
 
Operațiunea a avut loc în estul Siriei în luna mai și îl avea în obiectiv pe Abu Sayyaf, care controla traficul de petrol în regiune. În cursul schimbului de focuri, Sayyaf a fost ucis.
 
Printre artefactele descoperite se aflau un text religios scris în limba arameică, datând de mai multe secole, sute de piese din aur și argint din perioadele Abbassizilor și Omeyazilor, sigilii ale orașului antic Nimrod, dar și fragmente de ceramică.
 
Unii experți au pus la îndoială autenticitatea obiectelor descoperite, însă autoritățile irakiene au explicat că nu au avut timp să verfice originea acestor artefacte.
 
Jihadiștii ISIS au cucerit în luna mai nordul Palmyrei. 
 
Orașul Palmyra are o mare importanță pentru gruparea jihadistă, fiind o poartă spre marele deșert sirian, limitrof provinciei Al-Anbar din Irak, pe care SI o controlează în mare parte. Cetatea, veche de peste 2.000 de ani, cuprinde ruinele monumentale ale unui mare oraș, care a fost unul din cele mai importante centre culturale ale lumii antice. În arhitectura sa se întâlnesc tehnici greco-romane din secolele I și II cu tradiții locale și influențe persane.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră