Decizie controversată: Putin autorizează demolarea a 4500 de apartamente comuniste

02 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Decizie controversată: Putin autorizează demolarea a 4500 de apartamente comuniste

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă o lege controversată, prin care autorizează demolarea a mii de apartamente comuniste din Moscova, forţând relocarea a sute de mii de rezidenţi, relatează voanews.com.

Legea a fost aprobată de parlamtarii ruşi din camera inferioară la 14 iunie, cu 399 de voturi pentru şi două împotrivă. Camera Superioară a aprobat legea joi. fiind publicată sâmbătă.

Planurile de a aplica această lege a scos mii de protestatari în stradă la Moscova în luna  mai, şi din nou în iunie, după ce Duma de Stat a aprobat legea.

Autorităţile moscovite spun că blocurile sunt demodate şi dărăpănate, dar mulţi rezidenţi şi activişti văd planurile de demolare ca o scuză pentru a construi clădiri înalte într-o capitală deja aglomerată şi al cărei spaţiu verde se tot reduce. 

Legea prevede demolarea a 4.500 de apartamente construite în anii 1950-1960, multe dintre ele blocuri cu 5 nivele, cunoscute ca şi Hruşciovschi.

Iniţial, planul prevedea demolarea a 8000 de apartamente, dar numărul a fost redus în urma protestelor. Primarul Moscovei,  Sergei Sobianin, a declarat că demolarea va începe în septembrie, într-o acţiune prin care vor fi alocate 61 miliarde de dolari pentru construirea de noi locuinţe într-o capitală cu 12 milioane de locuitori.

Autorităţile spun că rezidenţii care vor fi relocaţi vor fi găzduiţi în apartamente de aceeaşi mărime cu cele demolate, în aceeaşi zonă, dar nu la aceeaşi valoare. 

Autorităţile locale au mai spus că blocurile vor fi demolate numai dacă două treimi din rezidenţi sunt de acord. Activiştii au protestat însă deoarece aceia care nu vor vota sunt incluşi în categoria celor care susţin demolarea şi sunt îngrijoraţi de posibilitatea falsificării rezultatului votului. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră