De ce nu au interceptat rușii rachetele americane lansate asupra Siriei?

08 Apr 2017
De ce nu au interceptat rușii rachetele americane lansate asupra Siriei?

După atacul american cu rachete de croazieră asupra unei baze militare a trupelor guvernamentale siriene, una din multele întrebări care însoțesc acest demers se referă la lipsa de reacție a sistemelor rusești de protecție aeriană, dislocate în zonă.

În Siria, Rusia a dispus, pentru protecție antiaeriană, cel mai performant echipament de interceptare a țintelor aeriene - sistemele S-400.

Utilizarea sistemelor rusești pentru a asigura protecția forțelor armate siriene împotriva rachetelor lansate de armata americană ar fi putut conduce la un conflict nuclear, a declarat pentru izvestia.ru Serghei Sudakov, membru corespondent al Academiei de Științe Militare din Rusia.

"Întrebarea la care toată lumea așteaptă un răspuns este de ce sistemele rusești antiaeriene n-au doborât rachetele americane. Poate că locuitorii din zonele bombardate și-ar fi dorit acest lucru, dar o asemenea acțiune ar fi putut avea drept consecință confruntarea a două puteri nucleare, pe teritoriul unui alt stat, și s-ar fi putut ca în dimineața următoare niciunul dintre noi să nu se mai trezească", a spus analistul rus.

De asemenea, el a precizat că sistemele S - 400 dispuse în Siria sunt destinate să protejeze doar Rusia și dispozitivele sale militare - bazele de la Hmeymin și Tartous.

Analistul rus a declarat că în urmă cu doar o săptămână o altă bază militară siriană a fost ținta unui atac israelian, și că se poate trage concluzia că acest act a fost un test privind modul de reacție al forțelor rusești în cazul unui eveniment de acest tip.

Conform lui Sudakov, Donald Trump a condus relațiile ruse-americane către o zonă pe care a definit-o "hot war". El consideră că atacul militar din Siria s-a produs din cauza schimbărilor de personal făcute de Trump, în special înlocuirea lui Michael Flynn, care avea o poziție moderată.  a intrat într-o perioadă de concesii făcute 

"Dacă bombardamentul trupelor siriene dispuse în provincia Deir ez-Zor, în septembrie 2016 a pus punct negocierilor privind criza din Siria, ce se desfășurau în Elveția, atacul cu rachete de zilele trecute pune capăt speranțelor pentru o normalizare a relațiilor cu Washington-ul", a mai spus analistul militar.

"Aruncând în aer procesul de pace din Siria, acest atac conduce la reale probleme în relațiile ruso-americane, în raport cu așteptările avute față de noul președinte, și care ar fi putut fi mai bune decât cu predecesorul său".

Experții ruși așteaptă evoluția în acest teatru de confilct pentru a preciza viitoare consecințe. Ei apreciază că în cazul în care atacul american rămâne o acțiune singulară, el rămâne o mare problemă, dar că negocierile vor putea continua. În cazul în care SUA intenționează să efectueze și alte operații militare de acest gen, lucrurile se vor complica, iar urmările vor fi mult mai serioase, scrie izvestia.ru

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră