De ce a cerut UE demisia lui Varoufakis? L-a agresat pe seful Eurogrup

06 Iul 2015
De ce a cerut UE demisia lui Varoufakis? L-a agresat pe seful Eurogrup
Imediat dupa anuntarea rezultatelor referendumului din Grecia, ministrul de finante ,Yannis Varoufakis ,si-a anuntat demisia. Gestul sau a starnit nedumeriri mai ales ca el era mana dreapta a lui Tsipras in negocierile cu troica de la Bruxelles.

Dar decizia a fost luata de Tsipras in urma presiunilor de la UE: nuimeni de acolo nu-l mai vrea pe Varoufakis la masa negocierilor. Marxistul liberal, dupa cum se autointituleaza Varoufakis, a reusit sa-i enerveze de multe ori pe negociatorii de la Eurogroup prin atitudinea sa mai patimasa, galagioasa si ...contondenta.

Prin mediile diplomatice circula si o poveste in care grecul a sarit sa-l bata pe Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogrup dar si ministru de finante in guvernul olandez. Acesta, critic fatis al politicilor guvernului grec, a fost un artizan  al masurilor   dure impuse Greciei de Bruxelles.

Incidentul cu Varoufakis a avut loc la niste negocieri de prin iarna si relatarile oscileaza intre”o usoara strangere de gat” a olandezului de oficiaul  grec pana la cativa pumni tintiti in locuri neprecizate- locurile sunt ale olandezului ,pumnii sunt ai grecului.

Alte surse relateaza ca a fost doar o altercatie verbala si nimic mai mult. De fapt Varoufakis s-a remarcat si prin declaratiile sale de ieri cand i-a acuzat pe creditori de “terorism” si de intentia de a-i umili pe greci.

De altfel,in comunicatul in care-si anunta demisia el incheia apoteotic:”Iar eu voi purta dezgustul creditorilor cu mandrie.”
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră