Dacă exista vreo îndoială: Ministrul german al Economiei amenință cu tăierea fondurilor europene pentru țările care nu vor cote de refugiați

18 Sep 2015
Dacă exista vreo îndoială: Ministrul german al Economiei amenință cu tăierea fondurilor europene pentru țările care nu vor cote de refugiați
Germania nu mai are răbdare și trece la amenințări. Țările care nu împărtășesc valorile europene de empatie și de solidaritate nu trebuie să se mai bazeze pe banii din fondurile europene! Declarația îi aparține ministrului german al Economiei, Sigmar Gabriel, și a fost făcută în cadrul unui interviu acordat cotidianului german Bild, în ediția de vineri.

În plus, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier a agitat amenințarea unui vot cu majoritate calificată pentru a le impune țărilor UE recalcitrante o repartizare a refugiaților.

”Nu este posibil ca Germania, Austria, Suedia și Italia să poarte singure sarcina de a primi fluxul de migranți care sosesc în Europa”, a declarat Steinmeier într-un interviu acordat ziarului Passauer Neue Presse.

Mai multe state UE, cum ar fi Ungaria, Polonia, Republica Cehă sau Slovacia resping categoric ipoteza unei repartizări constrângătoare a migranților conform unor cote.

”Și, dacă nu este posibil altfel, va trebui să luăm în calcul posibilitatea de a recurge la un vot cu majoritate calificată a țărilor UE”, a adăugat șeful diplomației germane, care efectuează vineri o vizită în Turcia, pentru a aborda chestiunea crizei refugiaților.

”Europa este o comunitate de valori fondată pe empatie și solidaritate. Iar cei care nu împărtășesc valorile noastre nu pot să conteze pe banii noștri de-a lungul timpului”, a avertizat ministrul Economiei în interviul său pentru Bild.

”Dacă lucrurile continuă așa, Europa va fi în pericol, mai mult decât a fost în timpul crizei financiare sau crizei elene”, a mai spus acesta.

Sigmar Gabriel a amenințat de mai multe ori cu sancțiuni țările Europei Centrale sau de Est ale UE care nu acceptă cotele de refugiați.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat, la rândul său că UE ar trebui să se gândească la măsuri de sacțiune financiară pentru a face presiune asupra țărilor membre reticente. Dar cancelarul Angela Merkel a afirmat că amenințările nu sunt o manieră prea bună de a ajunge la un acord.

Reluând avertismentul lansat în această săptămână de către colegul său de la Interne, Thomas de Maziere, Gabriel a afirmat că, în timp ce Germania deschide săli de sport, barăci și case pentru familii de refugiați, alte țări ”ridică garduri de sârmă ghimpată la granițele lor și închid porțile”.


Alte stiri din Externe

Ultima oră