UPDATE.Cutremur puternic, cu magnitudine de 6,1, în centrul Italiei, şi zeci de răniţi

30 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE.Cutremur puternic, cu magnitudine de 6,1, în centrul Italiei, şi zeci de răniţi

Italia a fost din nou zguduită de un seism puternic, a cărui magnitudine anunţată iniţial a fost de 7,1 grade pe scara Richter. Cutremurul, produs în centrul ţării, a fost puternic resimţit la Roma, unde zidurile clădirilor s-au cutremurat secunde bune, iar metroul a fost închis pentru verificări. Seismul este considerat cel mai puternic care a lovit Italia în ultimii 36 de ani, conform cbsnews.com.Catedrala Sf. Benedict din Norcia, din secolul al XIV-lea, s-a prăbuşit. Zeci de persoane au fost rănite în urma cutremurului de 6,5 grade produs duminică dimineaţă în centrul Italiei, anunţă surse citate de ziarul La Repubblica, preluat de mediafax.ro.

Conform bilanţului provizoriu, cel puţin şapte persoane au fost rănite în localităţile Amatrice şi Rieti (regiunea Lazio), două fiind în stare gravă. Trei persoane sunt rănite după ce au fost scoase de sub dărâmături în orăşelul Tolentino, situat în regiunea Marche. Numeroase persoane au fost rănite în localităţile Ussita, Castelsantangelo sul Nera (regiunea Marche), Norcia şi Preci (Umbria).

Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obținerii unor informații cu privire la urmările cutremurului, precum şi despre existența unor persoane de cetățenie română afectate de acestea.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice (0039) 345.147.39.35.

Ambasada României la Roma continuă monitorizarea situației, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate.

La Repubblica consemnează declaraţiile unor primari ai localităţilor din jurul epicentrului cutremurului. “S-a prăbuşit totul, văd coloane de fum, este un dezastru, un dezastru. Dormeam în maşină, am văzut infernul”, a spus edilul din Usita, Marco Rinaldi, conform news.ro.

“Sunt multe (clădiri – n.r.) prăbuşite, să sperăm că nu este nimeni sub dărâmături:, a spus şi primarul din Acquasanta Terme, Sante Stangoni.

“Sunt relativ liniştit, pentru că sper că eforturile făcute în aceste zile au fost suficiente pentru a salva vieţile oamenilor: centrul a fost evacuat, clădirile din cartierele cu cel mai mare risc au fost declarate nelocuibile”, a declarat primarul din Camerino, Gianluca Pasqui, care a vorbit, însă, de noi clădiri prăbuşite în localitate.

Cinci replici s-au produs la scurt timp. Cea mai puternică dintre ele a avut 4,9. Nu există încă date despre eventuale victime. Majoritatea locuitorilor din satele din zonă dar şi turişti din hoteluri au fost evacuaţi, potrivit Reuters şi AFP.

Cutremurul s-a produs la ora 07:41, potrivit Tg24. Epicentrul s-a situat la Norcia.

Magnitudinea seismului a fost ulterior modificată la 6,1 grade pe scara Richter, iar Agenţia americană pentru studiul seismelor la 6,6 grade. Datele anunţate de Institutul italian de seismologie indică o magnitudine a cutremurului de 6,5 grade.

harta it.jpeg

Acest nou seism, al cărui epicentru este situat în centrul Italiei, la 6 kilometri nord de micul oraş Norcia, s-a produs la patru zile după două cutremure de magnitudine 5,5 şi 6,1 în centrul Italiei.

Un alt seism, produs la 24 august, în aceeaşi regiune, s-a soldat cu moartea a circa 300 de persoane, dintre care 11 români. În 1980, un cutremur de 6.9 grade a lovit Campania de Sud, provocând moartea a 3000 de persoane şi pagube imense.

Potrivit primelor informaţii, seismul de duminică a provocat pagube materiale, numeroase clădiri fiind suferind avarii. Nu există informaţii despre posibile victime.

crapaturi

 CITIŢI ŞI:

Harta ADEVĂRULUI, în atenţia românilor din peninsulă. Care sunt zonele de mare risc în Italia

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră