Curtea Supremă de Justiție a Austriei îi scapă de închisoare pe traficanții de refugiați: Nu s-au îmbogățit exagerat

01 Sep 2015
Curtea Supremă de Justiție a Austriei îi scapă de închisoare pe traficanții de refugiați: Nu s-au îmbogățit exagerat
La 14 septembrie, miniștrii de Interne și Justiție din țările UE vor avea o reuniune specială pentru a discuta măsuri mai aspre împotriva traficanților de refugiați. Ministrul de Justiție al Austriei, Wolfgang Brandstetter, solicită criterii mai blânde pentru acordarea pedepsei maxime de zece ani.  

Pentru traficanții de refugiați pare să devină un lux să fie prinși în Austria, și nu în Ungaria sau Germania, unde riscă să înfunde închisoarea.

Chiar dacă mai multe instanțe de judecată au dictat condamnări la închisoare cu executare pentru traficanții de refugiați, Curtea Supremă de Justiție a anulat aceste decizii și a retrimis cazurile în instanță, cu recomandarea de amendă penală sau închisoare cu suspendare, pe motiv că traficanții nu s-au îmbogățit peste măsură.

„Traficanții de refugiați nu sunt vinovați dacă încasează un preț corect pentru transport. Ei nu pot fi condamnați la închisoare dacă nu se îmbogătesc peste măsură”, explică jurnaliștii austrieci de la Kurier.

Un italian transportase cinci libieni și nouă sirieni din Italia în Germania, via Austria. El avea asupra sa 2.000 de euro, când a fost reținut de polițiștii austrieci.

Tribunalul Innsbruck l-a condamnat la închisoare cu executare, dar Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia, invocând faptul că ”încasarea unei sume adecvate pentru serviciul de transport nu este o îmbogățire exagerată. Doar dacă ar fi solicitat sume exagerate, atunci se poate vorbi de o îmbogățire peste măsură”.

Deși italianul era membru al unei grupări infracționale organizate, tribunalul a trebuit să îl repună în libertate.

Decizia Curții Supreme a declanșat un val de furie în rândul judecătorilor din Austria. „Niciodată nu vom putea dovedi dacă suma plătită de refugiați reprenzintă o îmbogățire exagerată pentru cărăuși. Practic, traficul de refugiați a fost legalizat prin această decizie”, au comentat judecătorii.

Vestea s-a răspândit în rândul avocaților care au început să asalteze traficanții, cu promisiunea că au certitudinea că îi vor scoate de după gratii.

„Unul dintre clienții mei este un român care a transportat refugiați pentru 300 de euro de la Budapesta la Munchen. Acesta este un preț corect pentru acest transport”, susține avocatul Johannes Schriefl.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră