Impozitele pot anula conflictul dintre Spania si Catalonia.Curtea Spaniei spune"nu"secesiunii

02 Dec 2015 | scris de Gheorghe Voicu
Impozitele pot anula conflictul dintre Spania si Catalonia.Curtea Spaniei spune

In urma alegerilor regionale din septembrie, fortele politice care militeaza pentru separarea de Spania au castigat majoritatea parlamentara. Drept urmare, in prima sedinta a noului for legislativ s-a votat inceperea procesului de declarare a independentei.

 

In aceiasi zi, guvernul de la Madrid a anuntat ca va ataca la Curtea Constitutionala aceasta decizie.

In replica, formatiunile care militeaza pentru secesiune au anuntat inca de pe atunci ca nu vor respecta deciziile Curtii de la Madrid.

 

De altfel presedintele separatist al Cataloniei Arturo Mas(titulatura este totusi mai mult simbolica) a fost pus sub acuzare de Curtea Suprema a Cataloniei pentru nesupunere civila,abuz de autoritate si uzurparea autoritatii.

 

Pe de alta parte premierul Mariano Rajoy a declarat ca Spania nu va permite ca cineva “sa distruga unitatea tarii”.

 

Catalonia este o regiune puternic industrializata, cu 7,6 de milioane de locuitori dar si cu un aport insemnat la PIB-ul tarii. Mai mereu au existat tendinte separatiste in aceasta zona a Spaniei si nu e clar daca actiunile acestor forte vor duce la un conflict-e posibil- chiar armat.

 

Anuntul Curtii Constitutionale da dreptul guvernului de la Madrid sa treaca la actiuni de forta dar cei mai multi se asteaspta ca guvernul Rajoy dar si separatistii din Barcelona sa dea dovada de retinere.

 

Iar solutia ideala ar putea fi mai multe conesii ale Madridului fata de aceasta regiune-adica mai multe impozite sa ramana pe plan local fara sa mai fie administrate de guvernul central.

Alte stiri din Externe

Ultima oră