Cum și de ce ”invadează” grecii Bulgaria

29 Iul 2015
Cum și de ce ”invadează” grecii Bulgaria
În ultimul timp, tot mai mulți greci călătoresc în Bulgaria pentru a-și scoate bani de la bancomate, găsind astfel o soluție de ocolire a regulilor stricte impuse de Guvernul de la Atena.

Der Spiegel, citat de Novinite, relatează că grecii retrag 2.000 de euro/zi din băncile bulgarești. Dupa primele doua saptamani de la impunerea controlului capitalului in Grecia si limitarea retragerilor la doar 60 de euro/zi, guvernul de la Atena a facut un pas inapoi si le-a permis grecilor sa isi alimenteze conturile din strainatate cu maxim 2.000 de euro/zi in eventualitatea efectuarii unui sejur.

"Masurile stricte de control care ar trebui sa salveze sistemul bancar elen au dus, intr-un final, la un exod in masa al grecilor catre cea mai saraca tara a Uniunii Europene", au remarcat si jurnalistii germani.

Sub scuza programarii concediului in strainatate, fiecare grec cu bani plaseaza in conturile bancilor din afara tarii cate 14.000 de euro in cursul unei saptamani, pe care ii retrage linistit apoi in cursul unei vizite efectuate in tara vecina sau ii lasa in contul sau din Bulgaria.

Metoda se dovedeste atat de utila incat nu doar persoanele fizice, ci si micile companii din Grecia recurg la ea pentru a-si constitui o rezerva de bani lichizi.

In actualele conditii, Bulgaria a inceput sa le para extrem de atractiva investitorilor eleni care vor sa isi mute afacerile din tara. In maxim o saptamana, o firma din Grecia poate sa aiba o subsidiara perfect functionala in tara vecina.

Inclusiv impozitele se dovedesc mult mai reduse decat cele de acasa: 10%, fata de 29% cat este noul impozit pentru firme in Grecia.

Ca urmare, de la inceputul crizei din Grecia, 11.500 de firme cu capital elen au fost infiintate in Bulgaria, cu 2.500 mai mult decat cele infiintate anul trecut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră