Cum își protejează Suedia bătrânii?

26 Apr 2020 | scris de A.A.
Cum își protejează Suedia bătrânii?

Mărturii ale suedezilor ai căror părinți și bunică sunt îngrijiți în căminele de bătrâni descriu o situație absolut șocantă în condițiile în care Suedia a transmis ca singură măsura adoptată în vremea pandemiei este aceea de a-și proteja personale de peste 70 de ani, relatează The Guardian.

Magnus Bondesson a decis să acorde o atenție mult mai mare virusului după ce a fost sfătui de reprezentanții căminului unde era internată mama sa să nu mai vină în vizite și să se rezume la apeluri telefonice video.

De fiecare dată când vorbea cu mama sa putea observa personalul medical din jur complet nepregătit. Nu purtau măști de protecție, nu purtau mănuși, nu respectau nicio normă ce s-ar fi impus atunci când aveau grijă de persoanele vârstnice. Atunci când s-a adresat direct reprezentanților căminului a primit un răspuns sec, tot personalul urma regulile transmise de autorități, dar acestea nu includeau obligativitatea purtării echipamentelor de protecție.

În ultimele săptămâni jurnaliștii din Suedia au început să prezinte situația dramatică din căminele de bătrâni acestea fiind grav lovite de coronavirus în toate regiunile.

Opinia publică a început să preseze guvernul să transmită concret cum asigură protecția persoanelor aflate în categoria de risc ținând cont că o treime din decesele declarate provit strict din căminele de bătrâni.

Pe măsură ce aceste cifre sunt într-o continuă creștere zilnică, epidemiologul șef, Anders Tegnell a recunoscut că situația din cămine este extrem de îngrijorătoare.

Autoritățile suedeze la îndemnul epidemiologilor nu au adoptat măsuri stricte de izolare a populației, activitatea economică funcționează în continuare, barurile, restaurantele, cinematografele sunt deschise, copii merg la școală, doar câteva sugestii au fost transmise locuitorilor să mențină distanța fizică, să încerce să muncească de acasă și să evite anumite călătorii.

În urma semnalelor de alarmă venite din cămine, primul ministru Stefan Lofven a demarat o anchetă pentru a vedea cât de grav au fost afectați bătrânii de noul coronavirus.

Singurele măsuri impuse au făcut referite la persoanele simptomatice, de izolare, fără a ține cont de cei asimptomatici sau de cei care se află în stadiul de incubație a virusului.

Personalul medical din cămine nu a primit o serie de reguli clare pe care trebuie să se urmeze, în continuare nu trebuie să poarte echipamente de protecție doar atunci când se află în apropierea unei persoane confirmate și nu au fost instruiți pentru a putea gestiona pandemia.

Politica adoptată de guvern prin care se consideră că o persoană asimptomatică ar avea șanse minime să transmită virusul altei persoane a fost aplicată și în cămine. Testele se efectuează doar după ce apar simptome clare asociate noului coronavirus.

Experții virusologi au condamnat lipsa măsurilor restrictive din Suedia și estimează că numărul deceselor covid este mult mai mare, dar din lipsa unei testări în masă, cifrele adevărate nu se vor cunoaște.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră