Cum a reușit Google să piardă 100 de miliarde de dolari cu un răspuns greșit la întrebarea unui copil de doar 9 ani

09 Feb 2023
Cum a reușit Google să piardă 100 de miliarde de dolari cu un răspuns greșit la întrebarea unui copil de doar 9 ani

Google caută modalități de a asigura oamenii că este încă în frunte în cursa pentru cea mai bună tehnologie de inteligență artificială. Și până acum, gigantul internetului pare să vină cu un răspuns greșit. Un anunț-conceput pentru a-și arăta noul robot AI, a arătat că răspunde incorect la o întrebare, anunță BBC.

Acțiunile companiei-mamă Alphabet au scăzut cu peste 7% miercuri, reducând cu 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline) valoarea de piață a companiei. În promoția pentru bot, cunoscută sub numele de Bard, care a fost lansată luni pe Twitter, botul a fost întrebat ce să-i spună unui copil de nouă ani despre descoperirile de la telescopul spațial James Webb.

Acesta a oferit răspunsul că telescopul a fost primul care a fotografiat o planetă din afara sistemului solar al Pământului, când, de fapt, acea piatră de hotar a fost revendicată de către European Very Large Telescope în 2004 - o greșeală remarcată rapid de astronomi pe Twitter. „De ce nu ai verificat acest exemplu înainte de a-l împărtăși?” Chris Harrison, un bursier la Universitatea Newcastle, a răspuns la acest tweet.

Investitorii au fost, de asemenea, dezamăgiți de o prezentare pe care compania a făcut-o despre planurile sale de a implementa inteligența artificială în produsele sale. Google a fost sub presiune de la sfârșitul anului trecut, când OpenAI susținut de Microsoft a dezvăluit noul software ChatGPT. A devenit rapid un succes viral pentru facilitatea de a promova examenele școlii de afaceri, de a compune versurile cântecelor și de a răspunde la alte întrebări.

Microsoft a anunțat săptămâna aceasta că o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, care a depășit Google de ani de zile, va folosi tehnologia ChatGPT într-o formă și mai avansată.

Deși investitorii au acceptat impulsul pentru inteligența artificială, scepticii au avertizat că scoaterea în grabă a tehnologiei ridică riscuri de erori sau rezultate distorsionate în alt mod, precum și probleme de plagiat.

Un purtător de cuvânt al Google a spus că eroarea a evidențiat „importanța unui proces riguros de testare, lucru pe care îl începem săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester”.

„Vom combina feedback-ul extern cu propriile noastre teste interne pentru a ne asigura că răspunsurile lui Bard îndeplinesc un standard ridicat pentru calitate, siguranță și rotunjire a informațiilor din lumea reală”, au spus aceștia.

Luna trecută, compania-mamă a Google, Alphabet, a tăiat 12.000 de locuri de muncă - aproximativ 6% din forța de muncă din întreaga lume - pe fondul disponibilizărilor de la un număr de giganți tehnologici de top.

Alte stiri din Externe

Ultima oră