Împrumuturile în FRANCI ELVEȚIENI i-au scos pe croați în stradă. Protestatarii au denunțat „sclavia datoriilor”

26 Apr 2015
Împrumuturile în FRANCI ELVEȚIENI i-au scos pe croați în stradă. Protestatarii au denunțat „sclavia datoriilor”
Circa 10.000 de persoane, potrivit poliției, au mărșăluit prin centrul capitalei Zagreb pentru a protesta împotriva autorităților care nu fac nimic pentru a scoate datornicii din „sclavia datoriilor”. Cei cu împrumuturi contractate în franci elvețieni au format asociația Franak, cerând de asemenea demisia guvernatorului Băncii Bentrale croate, Boris Vujcic, potrivit rts.ch.

Veniți din toată Croația, dar de asemenea din republicile vecine Bosnia, Serbia și Slovenia, manifestanții au mărșăluit spre banca centrală croată, scandând „Împotriva împrumuturilor rechinilor! Vrem să ne regăsim demnitatea!”.

Împrumuturile în franci elvețieni au fost foarte populare în multe țări din Europa centrală în anii 2000, rata dobânzii fiind atunci mai mică decât cea la împrumuturile în moneda locală, inclusiv la noi.

În Croația, la o populație de 4,2 milioane de locuitori, peste 100.000 persoane s-au împrumutat în franci elvețieni, în special pentru a finanța achiziții în domeniul imobiliar. Aproape 60.000 dintre ele au dificultăți în rambursarea creditelor.

Dar Banca națională a Elveției (BNS) a suprimat la mijlocul lunii ianuarie plafonul minim lăsând liber cursul franc/euro, ridicând cursul francului elvețian și provocând haos în piața valutară.

Croația a stabilit atunci rata de schimb pentru plata împrumuturilor la 6,39 kuna (0,84 euro), adică nivelul dinainte de această creștere record. Băncile croate au fost însărcinate să suporte costurile, estimate la 52 milioane de euro de banca centrală.

Protestatarii cer acum reconversia acestor împrumuturi în kuna și revenirea la dobânda inițială. Discuțiile între debitori, bănci și ministrul de finanțe sunt întrerupte de la sfârșitul lunii martie.

Fosta republică iugoslavă, în recesiune de șase ani, a aderat la Uniunea Europeană în 2013 dar nu a adoptat încă moneda unică. (M.C)

Alte stiri din Externe

Ultima oră