Criza ucraineană. Nuland cere statut special pentru Donbas

16 Iul 2015
Criza ucraineană. Nuland cere statut special pentru Donbas
Inca din tmipul discutiilor de ala Minsk Rusia a cerut un statut special (autonomie extinsa) pentru regiunile separatiste din Donbas.Evident ca ucrainenii, cel putin declarativ, sa ia in calcul asa ceva desi pana la urma au semnat acordul.

Acum trei saptamani,reprezenta UE la Kiev , raspundea unui ziar local, referindu-se la situatia regiunilor separatiste, ca un statut special al acestor zone ar insemna un pas important in reglementarea conflictului.

Iata , insa, ca astazi, presedintele Porosenko a trimis Parlamentului ucrainian amendamentele care privesc descentralizarea administrativa a tarii, amendamente ce contin fundamentele pentru un statut aparte pentru Donetk si Lugansk. Aceasta creionare a statutului special al regiunii Donbas s-a facut la insistentelee Victoriei Nuland, secretarul de Stat adjunct american, aflat de ieri in vizita la Kiev.

De altfel ,presa locala scrie ca exista de ceva timp o presiune a comunitatii europene pentru a-i convinge pe parlamentari sa voteze aceste amendamente constitutionale.


De altfel., aseara, intr-un discurs rostit la Casa Americii din Kiev, Nuland a calificat sesiunea parlamentara ca fiind istorica si reamintind ca aceasta reforma legislativa este si o conditie a ajutorului financiar venit de la FMI.Ucraina are nevoie de banni de la FMI in conditiile unei economii in vizibila recesiune.

Daca aceasta reforma care vizeaza descentralizarea va fi votata-si probabil ca asa va fi- Rusia va bifa un punct important in disputa sa cu Ucraina si e de asteptat ca,deocamdata, conflictul din zona sa se mai potoleasca.

Pana acum , in urma crizei ucrainiene, Rusia a castigat Crimeea si-probabil- un statut specia(autonomie extinsa) pentru populatia rusofona din Donbas. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră