CRIZA REFUGIAŢILOR. 100.000 de locuri de primire vor fi create pe ruta din Balcani

26 Oct 2015
CRIZA REFUGIAŢILOR. 100.000 de locuri de primire vor fi create pe ruta din Balcani
Țările vizate de un aflux masiv de migranți ce sosesc în Europa prin ruta din Balcani au decis duminică noapte să creeze 100.000 de locuri de primire pentru a gestiona mai bine acest aflux, dintre care 50.000 în Grecia, a anunțat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de agenţiile presă internaţionale.

Zece lideri, opt din spaţiul comunitar şi doi din state balcanice, au dezbătut măsurile comune care ar trebui să conducă la oprirea fluxului refugiaţilor spre Occident. Lucrările minisummitului pe tema crizei migranţilor, convocat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au încheiat cu o cină de lucru.  România a fost reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis.

Cele opt țări UE situate pe această rută, precum și Serbia, Macedonia și Albania au acceptat creșterea capacităților de primire a migranților pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia și în Balcanii de Vest, a declarat Juncker într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Antonio Guterres. 

Merkel a explicat că aceste locuri vor fi create cu UNHCR pentru că migranții  se bazează pe această rută de-a lungul Balcanilor. 

Grecia s-a angajat în mod remarcabil,  acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârșitul anului, a salutat Merkel. 

În a doua fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii gazdă și locuințe subvenționate de UNHCR, a precizat ea. 

În numele UNHCR, Guterres a declarat că tocmai prin intermediul acestor centre de primire se va putea apoi începe înregistrarea solicitanților de azil sirieni, irakieni și din Eritreea în Grecia. 

Această procedură este o condiție prealabilă repartizării lor în cadrul celor 28 de state membre ale UE, care au acceptat să împartă sarcina primirii a 160.000 de refugiați pe doi ani pentru a reduce tensiunea asupra țărilor din prima linie. Imigranții economici vor fi repatriați, potrivit declarațiilor la conferința de presă. 

Participanții la această reuniune s-au angajat să pună în aplicare începând de luni șaptesprezece măsuri de restabilire a stabilității gestionării migrației în regiune și încetinire a fluxului printr-o abordare colectivă transfrontalieră. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră