Bulgaria, România și Serbia, gata să-și închidă frontierele, dacă Germania va proceda astfel

24 Oct 2015
Bulgaria, România și Serbia, gata să-și închidă frontierele, dacă Germania va proceda astfel
Bulgaria, România și Serbia sunt gata să-și închidă frontierele dacă Germania și Austria și le închid pe ale lor pentru a stopa afluxul de refugiați, a declarat sâmbătă premierul bulgar Boiko Borisov, relatează Reuters, citată de Agerpres.

 "Cele trei țări suntem gata, dacă Germania și Austria își închid frontierele, să nu permitem ca țările noastre să devină zone tampon. Vom fi gata să ne închidem frontierele", a spus Borisov după o întrevedere cu omologii săi român, Victor Ponta, și sârb, Aleksandar Vucic.

“Am ajuns la un acord cu Borisov pe tema refugiaţilor. Ne vom proteja ţările, ne vom uni şi vom vom vorbi pe acceaşi voce la Bruxelles care va fi mult mai puternică”, a declarat şi premierul Serbiei, Aleksandar Vucic, conform agenţiei Focus.

Pe pagina de Facebook a premierului Ponta a fost postat un comunicat în care se arată că şeful Executivului de la Bucureşti a participat astăzi, la Sofia, la o trilaterală cu omologii săi din Bulgaria și Serbia, dar în care nu se spune nimic despre o discuţie privind problema refugiaţilor .

"Cu această ocazie au fost reluate discuţiile privind stadiul şi perspectivele cooperării în domeniile: energie, transporturi, afaceri interne, agenda digitală/ telecomunicaţii, precum şi proiectele care vor fi promovate în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

De asemenea, a fost analizată situaţia interconectării infrastructurii celor trei ţări (rutieră, cale ferată, conectare reţele de electricitate şi gaze), precum şi modalităţile de atragere de fonduri pentru finanţarea acestora", se arată în comunicat.

Premierul Ponta a declarat, după întâlnirea de la Sofia, conform agenţiei Focus, că dacă te uiţi pe hartă, vezi că Bulgaria, Serbia şi România sunt poarta Europei în Est.

"Trebuie să acţionăm împreună, ca şi restul ţărilor europene. Poziţia celor trei ţări trebuie menţinută şi la nivel european”, a spus premierul Ponta.  “Cred, cum a spus şi premierul Borisov, că trebuie să avem o strategie pentru ceea ce vom face în viitorul apropiat. Lucrurile nu se întîmplă doar prin întâlniri şi declaraţii”, a adăugat premierul român. 

Conform AFP, liderii celor trei guverne au apreciat că a construi bariere la granițe nu este "cea mai bună decizie", după cum a afirmat premierul român Victor Ponta. Șeful Executivului de la București a adăugat că ar dori "o acțiune comună a întregii Europe, de la Grecia până la țările cele mai îndepărtate".

"Dacă vor exista ţări care îşi vor închide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul să ne apărăm în timp util", a spus premierul Ponta, conform Reuters.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susține că dorește să convingă, la summitul de duminică, un grup de lideri UE să fie de acord cu măsuri pe termen scurt pentru a gestiona criza migrației, relatează sâmbătă Reuters, citând un interviu acordat grupului media german Funke. Sunt invitaţi liderii din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus oficiali din instituţii cheie responsabile de problema refugiaţilor.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră