Criză politică gravă. Premierul și-a depus demisia: ”Salvini e iresponsabil”

20 Aug 2019
Criză politică gravă. Premierul și-a depus demisia: ”Salvini e iresponsabil”

Premierul Giuseppe Conte şi-a anunţat demisia într-un discurs pe care l-a susţinut marţi în Senat, un discurs acuzator la adresa ministrului de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), aruncând Italia într-o gravă criză politică.

Conte l-a acuzat pe Salvini că a fost ”iresponsabil” şi a ”urmărit numai propriile interese şi ale partidului său”, rupând la 8 august coaliţia cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem).

”A pune cetăţenii să voteze este esenţa democraţiei, dar să le ceri să voteze anual este iresponsabil”, a tunat Conte. ”Ţara are nevoie urgentă să fie adoptate măsuri în vederea favorizării creşterii economice şi investiţiilor”, a subliniat el.

”Întrerup aici această experienţă în Guvern. Mă aştept să închei această tranziţie instituţională în mod coerent. Voi merge să-l văd pe preşedintele Republicii pentru a-i prezenta demisia mea”, a declarat Conte subliniind că mai înainte va asista la o dezbatere.

În discursul său, în care l-a atacat pe Salvini, Conte l-a acuzat pe vicepremier că a ”supus ţara unor riscuri grave” şi a evocat pericolul unei spirale economice negative a celei de a treia economii din zona euro.

El l-a atacat totodată pe liderul Ligii din cauza ”lipsei de respect faţă de reguli şi instituţii” şi i-a reproşat că a cerut alegeri cât mai rapid, pentru a obţine ”puteri depline”.

”Dragă ministru de Interne, te-am auzit cerând «puteri depline» şi îndemnând(u-ţi susţinătorii) să iasă în stradă pentru a te susţine. Această atitudine mă preocupă”, a spus Conte.

”Noi nu avem nevoie de puteri depline, ci de lideri care au simţul instituţiilor”, a subliniat el.

Ajuns la conducerea ţării în urma unui marş fascist la Roma, dictatorul Benito Mussolini a obţinut în 1922 ”puteri depline” pentru a conduce Italia după bunul plac în anul următor.

O moţiune de cenzură depusă de Liga lui Salvini riscă să împiedice adoptarea bugetului italian la timp, a subliniat Conte.

El l-a acuzat, în această alocuţiune, pe ministrul său de Interne că a provocat criza politică din interese personale şi de partid.

”Salvini a arătat că îşi urmărea propriile interese şi pe ale partidului său”, a denunţat Conte, într-un Senat înţesat. ”Decizia sa reprezintă un risc grav pentru ţară”, a subliniat el.

Matteo Salvini, care mizează pe un important nivel de popularitate, cere organizarea unor alegeri legislative anticipate, în speranţa de a obţine o victorie şi de a guverna singur ţara şi nu în coaliţie cu M5S.

El speră să răstoarne de la putere Guvernul din care face parte şi să organizeze alegeri anticipate în toamnă.

Giuseppe Conte, care a fost invitat de senatori să se exprime cu privire la această criză politică, a apreciat că eforturile lui Salvini slăbesc poziţia Italiei în negocieri cu Uniunea Europeană (UE).

Uniunea este îngrijorată de nivelul datoriei italiene, care reprezintă 134% din PIB, şi îndeamnă Roma să dea dovadă de cugetare în pregătirea bugetului din 2020.

Italia nu a mai organizat alegeri generale toamna de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care această perioadă este alocată de obicei negocierii legii bugetului.

Giuseppe Conte a avertizat totodată că există de-acum riscul unei creşteri a nivelului TVA, în mod mecanic, în ianuarie, în cazul în care nu se face nimic pentru acoperirea unei ”găuri” de 23 de miliarde de euro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră