Crima care a şocat Freiburg-ul şi încinge spiritele în Germania. Suspect este un refugiat afgan

09 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Crima care a şocat Freiburg-ul şi încinge spiritele în Germania. Suspect este un refugiat afgan

Uciderea acestei studente la Freiburg lovește direct în inima orașului liberal de stânga. Suspectul este un refugiat afgan. Orașul este în stare de șoc, femeile se tem, scrie Christoph Ricking pentru Deutsche Welle.

Maria L. ar fi împlinit miercuri 20 de ani. Vinerea trecută, un refugiat afgan de 17 ani a fost arestat sub suspiciunea că ar fi autorul crimei.

El venise în 2015 în Germania din Afganistan, ca minor neînsoțit. Tânărul locuia la o familie germană prosperă și a intrat în vizorul autorităților din cauza unui fir de păr găsit de autorități pe malul râului unde a avut loc crima. Potrivit rt.com, identificarea a fost posibilă şi datorită unei camere video de supraveghere, şi descoperirea urmelor sale de ADN la faţa locului.

uni

Locul crimei a fost sigilat, dar la 100 de metri distanță este plin de lumânări și buchete de flori. Pe scoarța copacilor sunt lipite inimi și scrisori de compasiune. Pe o inimă de hârtie stă scris: "Așa ceva nu se potrivește cu Freiburgul nostru."

Orașul Freiburg, cu 225.000 de locuitori, o așezare deschisă și liberală, este în stare de șoc după acest incident. Numeroși localnici se angajează în ajutorarea refugiaților, inclusiv victima Maria L. era membră într-o inițiativă studențească de acest tip, scrie Deutsche Welle.

Incidentul dă apă la moară pentru cei care, de la începutul crizei refugiaților în vara lui 2015, sunt adepții clișeului că străinii care se refugiază într-o țară devin acolo criminali și violatori. În special pe Internet au loc dezbateri pline de ură după arestarea refugiatului afgan.

Populiștii de dreapta de la AfD au descris-o pe Maria L. drept victimă a culturii ospitalității. Primarul general din Freiburg Dieter Salomon a făcut apel, după arestarea tânărului afgan, să fie evitate condamnările unui întreg grup de persoane iar cazul să fie privit în singularitatea lui.

 

 

Unii utilizatori de Twitter i-au mulţumit ironic cancelarei germane Angela Merkel, care a permis, în 2015, pătrunderea în ţară a circa un milion de migranţi, scrie rt.com.
Postul public de televiziune german Das Erste, a intrat în colimatorul presei, care i-au reproşat, cum ar fi cazul Bild, că nu a abordat arestarea acestui tânăr de teama că alimentează sentimentul antimigraţionist în ţară.

Redactorul-şef al ARD a explicat că postul nu a abordat chestiunea, considerând-o de interes local, postul de televiziune fiind unul destinat evenimentelor cu semnificaţii naţionale şi internaţionale, scrie şi BBC.

Şi tot BBC aminteşte că poliţia şi autorităţile locale, dar mai ales presa naţională au fost suspect de lente în a relata cazurile de hărţuire sexuală a zeci sau chiar sute de femei de Anul Nou, la Koln şi în alte localităţi, atacurile fiind comise de migranţi. Presei i-a luat chiar şi patru zile până să abordeze subiectul, abia după ce zeci de plângeri erau depuse la poliţie, iar cazul nu mai putea fi ignorat.

ard

Jurnalul de ştiri Tagesschau a răspuns pe Facebook, afirmând că, dacă acest subiect nu a fost abordat, e pentru că este vorba despre un fapt divers local, adică un tip de subiect pe care acest jurnal nu îl ia în calcul.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră