”Creierul” atentatelor din Franța ar fi din Belgia

16 Noi 2015 | scris de Marina Constantinoiu
”Creierul” atentatelor din Franța ar fi din Belgia


Este încă prea devreme să se stabilească gradul de responsabilitate în atentatele care s-au soldat cu moartea a 129 de oameni, la Paris și Saint-Denis, vineri, 13 noiembrie. Dar anchetatorii au deja o certitudine: Abdelhamid Abaaoud, jihadist belgian, care s-a alăturat ISIS la începutul lui 2013, a participat de o manieră sau alta la elaborarea atacurilor simultane care au îndoliat capitala franceză, scrie Le Monde.

Se pare că Abaaoud, alături de un alt suspect, Abdeslam Salah, a comis mai multe tâlhării armate. Abaaoud are 27 de ani și provine dintr-un cartier belgian din Molenbeek. Numele său ar mai fi apărut pe radarul serviciilor secrete în contextul unor atentate teroriste, dejucate în Belgia, în luna ianuarie a acestui an.


Abdelhamid Abaaoud are 28 de ani și este originar din Molenbeek-Saint-Jean, fiind considerat una dintre figurile cele mai mediatizate a jihadismului belgian, mai ales din cauza activității sale pe rețelele sociale, din 2013. Este considerat de mai multe luni de către serviciile de informații franceze drept unul dintre principalii arhitecți ai proiectelor de atentate pe teritoriul francez.


Anchetatorii îl bănuiesc că a jucat un rol în tentativa de atentat asupra bisericii din Villejuif, la 19 aprilie 2015, a unui proiect dejucat de atac asupra unei săli de concerte, al cărui autor a fost arestat la 11 august, și a atacului din Thalys, de la 21 august. Era în legătură cu Mehdi Nemmouche, ucigașul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, autorul atacului din 24 mai 2014.

Alte stiri din Externe

Ultima oră